Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Åtgärder

Sotad lake med blåmusslor, alger och sauce vierge. Confiterad potatis

Receptkategori: À la Carte
Recept signerat Michael Andersson

(0 röster)
Länge leve måltiden restaurang
Sotad lake med blåmusslor, alger och sauce vierge. Confiterad potatis

Gör så här

Lake

  • Putsa ut fina filéer av laken. Torrimma den med ett bra lager av salt och tång i 15 min.
  • Skölj laken och torka den ordentligt. Fixera filéerna tight i plastfilm och baka av dom på 70° varmluft till 30° innertemperatur.
  • Kyl ner ordentligt.
  • Vid servering så bränn filéerna ordentligt med brännare och värm i ugnen på 100° varmluft till en innertemperatur på 45°.

Saffranskonfiterad potatis

  • Bryn 500g smör. Lägg i saffran, lagerblad och vitlök.
  • Skala potatisarna i önskad storlek. Lägg ner potatisarna i smöret och koka dom försiktigt tills dom är helt klara och krämiga.

Pernodkokt fänkål

  • Tärna fänkålen. Svetta den försiktigt i lite olja och tillsätt salt, 15g socker och citronzest från en citron.
  • Svetta tills fänkålen är mjuk. Häll i pastis och koka bort all vätska helt. Kyl ner.

Vinkokt lök

  • Tärna silverlöken. Svetta den försiktigt i lite olja och tillsätt salt, 15g socker och citronzest från en citron. Svetta tills löken är mjuk.
  • Häll i 100g vitt vin och koka bort all vätska helt. Kyl ner.

 Servering:

  • Värm Laken i ugnen.
  • Värm upp potatisen i det brynta smöret.
  • Toppa potatisen med alger, ringblomma och smörgåskrasse. Lägg såsen över fisken.

Sauce vierge

  • Emulgera blåmusselbuljongen med tempererat smör tills du får en smörsås.
  • Gå i med tomat, örter, pernodkokt fänkål och vinkokt lök precis innan servering. 

Du behöver

1 stLake*
1 hgSalt*
30 gTång*
7,5 hgSmör Normalsalt 82%
4 stLagerblad färska*
1 stVitlöksklyfta*
0,5 gSaffran svensk*
4 hgPotatis Amandine Tvättad Sverige
1 stFänkål*
1 hgPastis 51
2 stCitron zest*
1 stSilverlök *
1 hgMatlagningsvin vitt BIB
30 gSocker*
Alger*
Ringblomma*
Smörgåskrasse*

Sauce vierge

Salicorn hackad*
Gräslök hackad*
Dragon hackad*
1,15 hgTomat Tärnad 3mm
2,5 hgSmör*
2 hgBlåmusselbuljong*

Energifördelning

1.1%96.7%2.2%
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrat
** Innehåller ingredienser som ej säljs av Menigo - den totala portionskostnaden kan därför vara högre än det som visas här.
* Observera! Näringsvärdena ovan är ej fullständiga, då inte alla artiklar i receptet har näringsvärde!

Näringsdeklaration

Näringsvärde (PER 100 GRAM)Värde
Energi1534.03 kJ
Energi373.17 kcal
Fett40.74 g
varav
- mättat fett25.82 g
- enkelomättat fett0 g
- fleromättat fett0 g
Kolhydrat0.94 g
varav
- sockerarter0.95 g
- stärkelse0 g
Protein0.46 g
Salt0.66 g