Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bli proffs på att använda Anamma vegofärser!

Vi förklarar skillnaderna på de olika vegofärserna och delar med oss av lite tips om hur just du blir proffs på att laga vegetariskt med Anamma Vegofärser. Alla är dessutom tillagade i Sverige!

Anamma Vegoskinkfärs – en grovmald vegofärs med smak av rökt skinka, baserad på sojaprotein. Perfekt att använda i rätter där du vill ha fram skinksmak, som topping på pizza, i soppor, såser och stuvningar eller gratänger, pajer eller i en ugnspannkaka. Kan serveras till alla då den är fri från gluten, mjölk och ägg.

Anamma Formbar Vegofärs Ärta – med naturell smak, baserad på svenskt ärtprotein som kan serveras till alla då den är fri från gluten, mjölk och ägg. Perfekt för dig som vill laga egna bullar, biffar och limpor då den är formbar. Dessutom nyckelhålsmärkt!

Anamma Formbar Vegofärs – med naturell smak, baserad på sojaprotein som kan serveras till alla då den är fri från gluten, mjölk och ägg. Perfekt för dig som vill laga egna bullar, biffar och limpor då den är formbar. Även denna är nyckelhålsmärkt.

Anamma Vegofärs – med naturell smak, baserad på sojaprotein som kan serveras till alla då den är fri från gluten, mjölk och ägg. Kan användas till tacos, pastasåser, gratänger och smaksätts efter eget tycke. Och såklart nyckelhålsmärkt!

Varför ska man dryga ut?
För att de formbara vegofärserna från Anamma ska komma till sin absoluta rätt kan de med fördel drygas ut. Detta för att proteinerna i sig själva är ganska fasta. Det är en råvara som kräver arbete, precis som vilken annan råvara som helst. Rätt utdrygningsgrad är en av de absolut viktigaste faktorerna för att få det bästa slutresultatet på tallriken.

Vegofärserna är fettsnåla, tillsätt därför gärna fett i form av olja eller mejeriprodukter som bättrar på både textur och smak. Vegofärserna tappar ingen egen vätska vid tillagning som animaliska färser gör, därför är det väldigt enkelt att beräkna mängden som behöver tillagas. Eventuellt steksvinn beror alltså på vad man stoppar i vegofärsen - har det högt vätskeinnehåll, så blir det mer steksvinn.

Vad kan man dryga ut med?
Eftersom det funkar med nästan vad som helst som har en egen textur och ger volym, rekommenderar vi att man här tar tillvara på det som annars skulle åkt i soporna. T ex överblivet ris, kokt potatis, bröd, tillagade rotfrukter, gröt, mos, kokta gryn typ couscous, bulgur eller quinoa mm. En överbliven bolognese är också perfekt! Även blötlagda havregryn är utmärkt att dryga ut med, testa gärna att spara vattnet från tomater och gurka att blötlägga grynen med. Det ger en extra umamismak. Med andra ord, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Tänk på att det som tillsätts är mjukt, rotfrukter ska vara genombakade/kokta, brödet ska vara blötlagt osv. Det som tillsätts behöver också vara finfördelat i små bitar. Tillsätter man för stora bitar binder inte vegofärserna som de ska.

En annan sak som spelar stor roll för slutresultatet är att vegofärsen alltid måste vara kall och att det som tillsätts också är kallt. Detta för att vegofärserna ska bibehålla sina formbara egenskaper.

Finns det fler användningsområden för de formbara vegofärserna?
Då formbara vegofärser från Anamma har mycket bra bindande egenskaper, så är de perfekta att använda som ett utdrygningsmedel i sig. Prova att blanda 50/50 av kött och Anamma Formbar Vegofärs för att skapa ett helt nytt måltidsalternativ. Att blanda animalier och vegetariska/veganska produkter kan underlätta för ”grönsakskritiska” gäster att anpassa sina smaklökar till vegetarisk kost. Dessutom halveras även klimatavtrycket kontra en helanimalisk servering, bara genom denna enkla lösning – gott va?

Vill ni lära er mer – kontakta er Orkla FoodSolutions representant för en inspirationsträff med fokus på vegofärser.

Utvalda produkter

Vegofärs Formbar Ärta

Anamma
Djupfryst
Art.nr. 410230
FRP
1x3 kg

Grundrecept Formbar Vegofärs Ärta

10 portioner

1 kg                    

Anamma Formbar Vegofärs

100 g

Krossade tomater

100 g

Felix Klassiskt Potatismos
(se separat recept nedan)

70 g

Karamelliserad gul lök

50 g

Matolja

20 g

Lag från Felix Smörgåsgurka

10 g

Sambal Oelek

5 g

Salt

2 g

Svartpeppar, malen

Lämpar sig väl för att foma i maskin samt för vidare smaksättning. Mycket bra konsistens.

Ärt Cevapcici

10  portioner

1 kg

Grundrecept Formbar Vegofärs Ärta (ovan)

100 g 

Ajvar Relish

100 g

Anamma Vegoskinkfärs

4 g

Curry

5 g

Salt

Blanda, forma och tillaga! Servera med en myntayoghurt, sallad och ett pitabröd.

Felix Klassiskt Potatismos

10 portioner
1,7 kg Kokande vatten
374 g Felix Klassiskt Potatismos, pulver

För 100 g färdigt potatismos
83 g Kokande vatten
17 g Felix Klassiskt

Följ oss gärna

Instagram: Orklafoodsolutionsse
Facebook:  Orkla FoodSolutions SE
LinkedIn:   Orkla FoodSolutions Sverige