Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Lite extra krydda för de äldre

På landets äldreboenden är man överens om att maten smakade bättre förr. Men det beror inte på att kockarna har blivit sämre eller att gamla människor är gnälliga. Det beror på att våra sinnen trubbas av. Och som tur är finns det en enkel lösning.

Ju äldre vi blir, desto sämre fungerar våra sinnen. Smakerna bleknar och dofterna blir svårare att känna. Därför är det inte så konstigt att matupplevelserna försämras. Men det är ett stort problem. För det gör att människor tappar matlusten och drabbas av undernäring, vilket leder till olyckor, sjukdomar och psykisk ohälsa. Förutom sämre livskvalitet och onödigt lidande innebär det ett ökat vårdbehov, högre samhällskostnader och i förlängningen mindre resurser till bra måltider. På det sättet blir det en ond cirkel.

Lösningen är att ta i lite extra så att maten smakar mer. Gamla människor behöver mer syra, sälta, sötma och beska. Mer umami och mer hetta. För att få bukt med det här problemet arbetar Santa Maria med konceptet ”Lite extra krydda för de äldre”. Vi har tagit fram massor av äldre-anpassade recept, nedan får du ett litet smakprov. Och i vår drar vi ut på en turné med fullt fokus på god mat för äldre personer. Men redan här kommer några tips på hur du kan trigga olika sinnen för att väcka matlust och goda minnen till liv.

Smak

När vi blir äldre minskar antalet smaklökar. Det gör att vi blir sämre på att känna smak, vilket har en direkt koppling till försämrad matlust och problemen det för med sig. Även salivproduktionen minskar. Och därför blir det svårare för smakämnen att nå fram. Men det finns enkla lösningar. Förutom att krydda mer överlag är det bra att laga mat med umami, alltså den femte grundsmaken. Den ger en rund smak och sätter även fart på salivproduktionen. Därmed bidrar umami till ökad matlust på en rent biologisk nivå.

Lukt

Även luktsinnet trubbas av med tiden. Och det spelar också en viktig roll för att vi ska känna smak. Särskilt viktigt är det för att känna mer än grundsmakerna. Till exempel hettan i en chilifrukt, det sträva i ett glas torrt vin eller det kylande i pepparmynta. Men genom att jobba med starka dofter som stötta kardemummakärnor kan vi stimulera luktreceptorerna i näsan och på så vis skapa bättre smakupplevelser.

Känsel

Känsel är faktiskt det sinne som brukar fungera bäst när vi blir gamla. Och tur är väl det, så vi kan känna matens texturer och veta hur mycket vi ska ta i för att bita av en bit äpple till exempel. Känseln kan också ha en direkt koppling till ökad aptit. Det finns nämligen studier som visar att smårätter som man äter med händerna triggar matlusten bland demenssjuka.

Syn

Sist men inte minst spelar synen också en viktig roll för hur vi upplever mat. Och den visuella presentationen är lika viktig på äldreboenden som på finkrogar. Våra ögon förmedlar vad som serveras, hur aptitligt det ser ut. Synen hjälper också till att kalibrera smaklökarna och skapa förväntningar av det som ligger på tallriken.

Krispig kyckling med mango chutney majonnäs

Ingredienser för 10 portioner

Krispig kyckling

900 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar
2 dl Santa Maria Crispy Bites Spice Mix
1 dl rapsolja

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 200˚C.
  2. Blanda kycklingen med olja och blanda kycklingen i Crispy Chicken Spice Mix.
  3. Rulla kycklingbitarna i mixen så att de täcks helt. Stek i cirka 15 minuter eller till en innertemperatur på 72˚C.
  4. Servera med potatisklyftor och mango chutney majonnäs.

Mango Chutney majonnäs:

1 dl Santa Maria Mango Chutney
5 dl majonnäs
3-4 msk Santa Maria Curry

Gör så här

  1. Blanda mango chutney, majonnäs och curry.
  2. Låt Mango Chutney Majonnäsen stå i kylen och dra några timmar, gärna till nästa dag.

Krispig kyckling

Näringsvärde per portion
Energi: 322 Kcal / 1345 Kj, Fett: 18 g, varav mättat fett 2,6 g, Kolhydrater: 13 g, varav sockerarter 0,6 g, Fiber: 1,9 g, Protein: 26 g, Salt: 2,1 g.

Mango chutney majonnäs

näringsvärde per portion
Energi: 268 Kcal / 1105 Kj, Fett: 27 g, varav mättat fett 2,2 g, Kolhydrater: 5,3 g, varav sockerarter 4,2 g, Fiber: 0,9 g, Protein: 0,8 g, Salt: 0,67 g.

Chokladrutor

Ingredienser för 30 stycken

150 g smör, rumstempererat
2,5 dl strösocker
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver, av god kvalité
0,5 krm salt
1 tsk Santa Maria Vaniljsocker
2 tsk Santa Maria Cacao & Chili
1,5 dl Risenta Pumpakärnor, hackade
100 g mörk blockchoklad, hackad i bitar

Till servering:

3 dl vispgrädde
1-2 tsk Santa Maria Cacao & Chili

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en liten långpanna (20x30 cm – 1/2 GN).
  2. Rör matfett och socker poröst.
  3. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Sikta i mjöl, kakao, salt, vaniljsocker och cacao & chili.
  5. Rör till en jämn smet.
  6. Blanda i de hackade pumpafrön.
  7. Bred ut smeten med en varmvattensköld palett eller stekspade i blecket/långpannan och grädda i cirka 20 minuter.
  8. Ta ut kakan och lägg chokladbitarna på kakan och låt stå 5 minuter till i ugnen.
  9. Bred ut och forma den smälta chokladen till ett vågigt mönster.
  10. Låt kakan kallna och skär den i bitar.
  11. Toppa med vispad grädde!

Näringsvärde per portion

Energi: 191 Kcal / 793 Kj, Fett: 14 g, varav mättat fett 7,6 g, Kolhydrater: 13 g, varav sockerarter 9,9 g, Fiber: 1,8 g, Protein: 2,8 g, Salt: 0,13 g.

Köp kryddor från Santa Maria

Jordgubbs-
smoothies

Ingredienser för 10 personer

700 g jordgubbar
2 st bananer
1 dl Risenta Vita Små Bönor, kokta
2,5 dl apelsinjuice, drickfärdig
7,5 dl yoghurt
1 tsk Santa Maria Ingefära, malen
1 tsk Santa Maria Vaniljsocker

Gör så här:

  1. Mixa jordgubbar och bananer med apelsinjuice.
  2. Tillsätt bönor, yoghurt, kryddor och vaniljsocker och mixa till en jämn konsistens.
  3. Servera kyld.

Tips!

Isbitar av fruktjuice smälter långsammare än vanlig is och ger dessutom en koncentrerad fruktsmak till drycken.