Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hantverksbryggd från Sälenfjällen

Historien om Sälens eget bryggeri började hemma i källaren med experimentlust och passion för god öl. Bryggeriet strävar idag för att göra hantverks öl med stor variation från traditionell lager och IPA till fruktöl och tyngre stout.

Från pubbryggeri till mikrobryggeri

2012 köptes ett 50-liters bryggverk in. Experimentlusten var stor och det bryggdes allt från hjortronöl till stouts och serverades på fat i puben. De flesta öl bryggdes bara en gång, men Fjäll RIPA, en röd india pale ale, finns fortfarande kvar och bryggs på i stort sett samma recept. 2013 köptes ett 200-liters bryggverk in och 2014 lanserade man ett par sorter på den lokala systembolagsbutiken. Samma år började även andra restauranger höra av sig och ville köpa öl.

2016 kände man att man hade växt ur lokalerna och började leta alternativ. Lösningen kom när en vän berättade att han skulle bygga en industrifastighet ett par kilometer bort och frågade om bryggeriet var intresserade av att hyra lokal. Ett nytt bryggverk på 2000 liter med tillhörande jästankar beställdes från Tjeckien och sommaren 2017 togs det i bruk i de nya lokalerna.

Ut i landet

Förutom att ölen säljs på de flesta restauranger i Sälen så säljs den även på Systembolaget lokalt i Dalarna, samt folköl i livsmedelsbutiker. 2021 hände ett par saker som gjorde att ölen fick mer spridning. Lidl hörde av sig och ville ta in folkölen i sin satsning på svenska småproducenter och man vann en offert på Systembolaget som gjorde att Fjälldimma, en Hazy IPA, tog sig upp på hyllorna i de flesta butiker i landet.

Utvalda produkter

Sälens Fjällbryggeri

När restaurangen Gustav Grill & Bar byggdes ut 2008 fick man en pubdel där man beslöt sig för att satsa på ett brett ölsortiment. Ölutbudet i Sälen var väldigt likartat och man tyckte gästerna var värda lite valmöjligheter. För att lära sig mer om drycken började en av ägarna att brygga hemma. När man 2012 knep två guldmedaljer i Hembryggar-SM tyckte man det var dags att brygga till den egna restaurangen också. Så grundades Sälens Fjällbryggeri.

Om företaget

Grundat 2012 på Gustav Grill & Bar i Sälen av Pelle Hoffman och Mankan Engström.

Produktionsvolym 2022: 200.000 liter

Antal anställda: 3 (+ Pelle som inhoppare)

Chefsbryggare: Sofia Bergkvist

Sälj/event: Robin Karlsson

Bryggare: Mattias Kjellgren