Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vilka handskar är rätt i köket?

Engångshandskar är praktiskt och hygieniskt i kök. Men hur vet man vilka handskar som passar till rätt användningsområde? Vi frågade en av våra leverantörer som är expert på området för att få klarhet i materialen vinyl, nitril, TEP och latex.

Vinyl

Engångshandskar av vinyl är tillverkade av PVC* och mjukgörare, som gör handsken mjuk och smidig. Vinyl ger ett visst skydd till ett lågt pris, men passar inte i alla sammanhang. Eftersom materialet inte helt återtar sin form vid töjning har vinyl därför något högre risk för genomsläpplighet av bakterier än vad till exempel latex och nitril har.

Om du arbetar med feta livsmedel och vill använda vinylhandskar, ska du välja handskar som är garanterat fria från ftalater som mjukgörande ämne. Vid kontakt med fetthaltiga ämnen (såsom fet fisk, ost och kött) kan dessa ftalater frigöras och migrera in i det du arbetar med.

*PVC = Polyvinylklorid är en av våra vanligaste plastsorter som används i en mängd olika produkter och sammanhang. Ett material som bara innehåller polyvinylklorid är relativt styvt, därför tillsätter man ofta mjukgörare för att ge materialet mer elasticitet och flexibilitet.

Nitril

Engångshandskar i nitril, syntetiskt gummi, ger ett bättre skydd mot virus och bakterier än vinylhandskar, så i miljöer med högre risk för smitta är de ett bättre alternativ. Engångshandskar av nitril är en växande och varierande produktgrupp och finns för olika arbetsområden och med olika slags skydd. De används främst inom livsmedelsindustri och sjukvård, men också när man är i behov av en handske som kan motstå kemikalier.

Var noga med att den engångshandske i nitril som du väljer är anpassad efter dina behov, samt testad för aktuellt användningsområde och ämne.

Latex

Engångshandskar i latex, eller naturligt gummi, är uppskattade för sin smidighet, elasticitet, passform och fingertoppskänsla. Materialet är också biologiskt nedbrytbart och därför miljövänligt. Användningsområdet är industri, renhållning och till viss del livsmedelsindustri.

En nackdel med latex är att användningen av dessa handskar kan medföra att användaren får besvär med latexallergi. Om du har anlag för detta är det viktigt att hitta en annan produkt, som har det skydd du behöver. Kemikalieskydd och skydd mot oljor hos en engångshandske av latex är generellt sett lågt, men skydd mot bakterier och virus högt på grund av materialets elasticitet.

TEP

Engångshandskar i TEP – Thermo Elastic Polymer - är ett bra alternativ till vinyl både i kostnad och mångsidighet. De kan användas i kontakt med mat samt för fetthaltiga livsmedel. Främsta användningsområdena är HoReCa och lättare rengöring, men de rekommenderas inte när du behöver kemikalieskydd.

Den låga vikten hos TEP-handsken innebär reducerad fraktvikt och avfallsmängd jämfört med vinyl, vilket innebär en minskad miljöpåverkan.


Alternativ till engångshandskar

Under pandemin har det varit brist på engångshandskar i förhållande till efterfrågan. Därför har allt fler hittat nya alternativ till engångshandskar anpassade för rätt arbetsuppgifter.

En flerbrukshandske med kemikalieskydd i latex eller vinyl är ett bra alternativ till engångshandskar framförallt vid städning. Kontrollera vilka kemikalier du använder och anpassa valet efter handskarnas testresultat. Tänk på att en flerbrukshandske som varit i kontakt med kemikalier kan användas i max 8 timmar från första kemikaliekontakt. En flerbrukshandske i latex som är livsmedelsgodkänd kan också vara ett alternativ till engångshandskar i latex eller nitril i viss hantering av livsmedel (se art 606191 och 601853)

En tvättbar och livsmedelsgodkänd flerbrukshandske med PU-beläggning i handflatan andas mer än en engångshandske eller kemikalieskyddshandske. Därför är den mer behaglig för den som behöver använda handskar under större delen av dagen. Har du möjlighet till tvätt och kan använda handskarna flera gånger blir det snart ett mer prisvärt och hållbart alternativ till engångshandskar. (se art 607182)

Flerbrukshandskar:
Vinylhandskar kemikalieresistenta blå L

Vinylhandskar kemikalieresistenta blå L

Granberg
Förbrukning
Art.nr. 606191
FRP
10x12 par
Latexhandskar kemikalieresistenta M gul

Latexhandskar kemikalieresistenta M gul

Granberg
Förbrukning
Art.nr. 601853
FRP
12x12 par