Från smak till användningsområden och säsong
1. Ramslök
Snabbfakta: Ramslök (Allium ursinum) är en vild lökväxt med stark vitlöksdoft.
Växtplats: Växer i södra Sverige, framför allt i Skåne och på Gotland, men kan även hittas upp till Uppland. Trivs i kalkrika och fuktiga miljöer.
Säsong: Skördas från april till juni.
Smak: Kraftig smak av vitlök, smaken rundas av vid tillagning.
Användningsområden: Mångsidig tack vare sin kraftiga smak, använd den i en pesto, gör en olja, fermentera knoppar, dekorera med blommorna. Eller varför inte fritera den i en tempura smet? Grilla den som ett trevligt tillbehör till vårens och tidiga sommarens grillmenyer. Eller avsluta svampstekningen med att lägga i bladen i stekpannan, så blir de lätt tillagade samtidigt som de ger en angenäm vitlökssmak till svampen.
Förvaring: Kan frysas eller torkas, fermenteras, ramslöksolja, läggas in i kaprislag.
Kuriosa: Ramslök har antibakteriella egenskaper och har använts i folkmedicin.
2. Harsyra
Snabbfakta: Harsyra (Oxalis acetosella) är en liten växt med syrliga blad.
Växtplats: Vanlig i skogsmarker över hela Sverige, utom längst i norr och i fjälltrakter. Säsong: Blommar tidigt på våren, men man kan använda dem under hela perioden. Men passa på att dekorera med blommorna under blommningen.
Smak: Syrlig, innehåller oxalsyra som ger dess karakteristiska smak. Samma syra som återfinns i ängsyra, trädgårdssyra eller rababer.
Användningsområden: Den här växten föredrar jag att använda nästa uteslutande som garnering, Använd gärna till sommarens desserter, ett par syrliga blad till säsongens bär. Vill man använda dess syrliga smak till såser eller glass så rekommenderar jag att istället använda ängsyra eller trädgårsdsyra.
Förvaring: Förvara i en liten plastlåda med fuktigt papper, lämpar sig bäst att använda när den är färsk.
Kuriosa: Kallas även gökmat i vissa delar av Sverige.
3. Spansk körvel
Snabbfakta: Spansk körvel (Myrrhis odorata) är en flerårig ört med anisdoft.
Växtplats: Växer vilt i södra och mellersta Sverige, särskilt i gamla trädgårdar och parker.
Säsong: Skördas från tidig vår till sen höst.
Smak: Anis och lakrits.
Användningsområden: Använd som garnityr, dess smak av anis passar perfekt till rabarberdesserter eller till fiskanrättningar. Ta tillvara på frökapslarna efter blomningen och lägg in i sockerlag eller i vinäger för att kunna använda som smaksättare under vinterns mörka månader.
Förvaring: Kan torkas och mixas till pulver eller varför inte konservera smaken i sockerlag, dess lite kraftigare stjälkar passar utmärkt att lägga in i sockerlag.
Kuriosa: Fördes till Norden av munkar under medeltiden.
4. Kirskål
Snabbfakta: Kirskål (Aegopodium podagraria) är en flerårig ört som ofta betraktas som ogräs.
Växtplats: Vanlig i hela Sverige, utom i fjälltrakterna. Trivs i rabatter, sluttningar och trädgårdar.
Säsong: Skördas bäst när de är späda på våren.
Smak: Mild, liknar morot och persilja.
Användningsområden: Kan till exempel användas i pesto, som ingrediens i sallader eller som fyllning i pajer och gratänger. När bladen är lite grövre så kan man med fördel blachera dem och göra en härlig puré av, vill man skoja till det ytterligare kan man grilla bladen efter de har blancherats för att tillföra en grillad smak till purén. Används till antingen sparris, kalv eller kycklingrätter.
Förvaring: Kan frysas eller torkas, men jag tycker att man ska använda dem när de är färska.
Kuriosa: Har använts som medicin mot gikt.
5. Granskott
Snabbfakta: Granskott är de unga skotten på granträd.
Växtplats: Växer på granar i skogar över hela Sverige.
Säsong: Plockas på våren.
Smak: Citrusaktig och frisk.
Användningsområden: Kan till exempel användas i granskottssirap, som smaksättare i desserter, eller picklas till vilt och kött. Min favorit är att antingen göra en granskottsolja eller en pesto och använda till ostron, granskott och ostron passar väldigt bra tillsammans.
Förvaring: Kan frysas eller torkas, lägga in i sockerlag, vinäger eller olja.
Kuriosa: Har använts som hostmedicin. Vill man plocka dessa själv behöver man stämma av med markägaren först och få tillstånd för att plocka dem, då dessa inte ingår i allemansrätten.
6. Nässlor
Snabbfakta: Nässlor (Urtica dioica) är en flerårig ört som är känd för sina brännhår och näringsrika blad.
Växtplats: Nässlor växer i hela Sverige, från södra till norra delarna, inklusive fjälltrakterna.
Säsong: Skördas bäst på våren när de är späda, men kan plockas hela sommaren. Smak: Mild och grön, liknar spenat.
Användningsområden: Kan till exempel användas i nässelsoppa, som fyllning i ravioli, eller som en näringsrik ingrediens i smoothies och sallader.
Förvaring: Kan förvällas och frysas eller torkas för långvarig förvaring.
Kuriosa: Nässlor har använts i tusentals år för sina medicinska egenskaper och var en viktig textilväxt under andra världskriget.
7. Havtorn
Snabbfakta: Havtorn (Hippophae rhamnoides) är en buske som producerar små, orange bär rika på vitaminer och antioxidanter
Växtplats: Växer främst längs Östersjökusten, mest allmänt i Uppland. Förekommer även i Bohuslän, på Öland, i Skåne och längs Bottenviken i Norrbotten.
Säsong: Bären skördas vanligtvis från augusti till oktober
Smak: Syrlig och lite bitter, med en citrusliknande smak
Användningsområden: Havtornens fruktiga och syrliga karaktär passar utmärkt till chokladdesserter. Eller varför inte göra en härlig smörsås till fisken? Vill man göra en hot sauce så är det perfekt att använda havtorn i för att få fram en härlig fruktighet tillsammans med hettan från chilin.
Förvaring: Bären kan frysas eller torkas för långvarig förvaring.
Kuriosa: Havtorn har använts i traditionell medicin i tusentals år. Havtorn är en tvåbyggare, vilket innebär att det finns separata han-och honplantor. Det innebär att för att få bär behövs både en hon- och hanplanta, då honplantorna behöver pollen från hanplantan för att kunna bilda bär.