Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

God stämning på grillen

I höstas öppnade den redan hyllade restaurang Folkparken på Sveavägen i Stockholm. Grundarna Martin och Magnus ville skapa en välkomnande mötesplats dit man går för att umgås – och för att smaka på det bästa som eld och rök kan erbjuda.

Dagens Nyheter kallade det ett ”mattempel med imponerande precision och fantasi” och gav Folkparken full pott. Svenska Dagbladets recensent ”berikades av finstämda smaker och vänlig service”. Ett knappt halvår efter öppningen har Folkparken redan rönt framgångar bland huvudstadens grill- och rökentusiaster. Varje dag fylls den gamla industrilokalen med sex meter i takhöjd, takbjälkar och oputsade väggar av mat- och pratglada gäster. Det är precis så grundarna Martin Magnusson och Magnus Bergh vill ha det.

– Vi ville öppna ett folkligt, stimmigt och opretentiöst ställe där alla känner sig välkomna. Det tycker jag att vi har lyckats med, säger Martin Magnusson.

 

Upplagt för gemenskap
För att skapa den sociala och välkomnande känslan har Folkparken jobbat med allt från inredning och utrustning till meny. I matsalens huvuddel står flera långbord och sittbänkar där gästerna samlas. Matsalens blickfång är det ”toköppna köket – gästerna kan i stort sett  se vad som kokar i kastrullerna”.

– Vi ville dels visa upp vårt kök med det knallröda vedeldade rökskåpet från Texas och den argentinska kolgrillen för att visa att maten lagas på studs. Men köket blir också ett samtalsämne för gästerna, säger Martin.

På menyn finns Folkparkens ”Sharing platters” som anammar det klassiska barbeque-upplägget med mat på stora brickor, något som också ska stärka gemenskapen runt bordet.
– Samtalet kommer naturligt när man skickar runt brickorna och sidorätterna. Man pratar om det man äter, man väljer sina favoriter, jämför och testar.  

Mindre dötid, mer speltid
Något som förbättrar både samtal och snittnota är strategin att gästerna inte ska ha någon dötid vid bordet när de först slår sig ned.
– När gästen har satt sig rekommenderar vi att de börjar med en drink eller lite chips för att komma igång. Ju snabbare man får något i glaset och på tallriken desto bättre ­för umgänget – det finns inget stelare än att vänta 40 minuter på förrätten.
Den som vill aktivera sig efter middagen hittar allt från pingisbord till darttavlor i Folkparkens källare. Uppe i matsalen välkomnas även dem som vill slå sig ned med ett brädspel till maten.

– Det har blivit lite snävt i restaurangvärlden i dag – man går på middag, får sin sittningstid, äter och går hem. Jag ser gärna att folk kommer hit och spelar ett parti Yatzy, att de får lattja lite och umgås med människor som de inte hade träffat annars. Det är ju bland det bästa med att gå ut, säger Martin.

3 tips
– så skapar du gemenskap på restaurangen

1. Tänk på möblemanget, det påverkar dynamiken bland gästerna. Vi jobbar mycket med långbord och sittbänkar.
2. Skapa en meny som gör det lätt för gästerna att dela med sig av rätterna eller provsmaka av varandra.
3. Minimera väntetiderna – se till att gästerna får något att äta eller dricka så snart de har slagit sig ned.