Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Med högt ställda krav

Våra Egna varor
Intervju med Lena Salander
05 mars 2025
Gott, tryggt och hållbart. Våra egna varor är framtagna för att hålla högsta möjliga kvalitet - med omsorg för människor, djur och miljö. Allt som vi sätter vår stämpel på ska leva upp till det som vi lovat våra kunder, säger Lena Salander.

Hur kvalitetssäkrar vi våra egna varor?

Lena Salander jobbar som Food Safety Quality Assurance Manager på Menigos Kvalitets- och Produktutvecklingsavdelning. Hon ansvarar bland annat för att produkter inom våra egna varumärken är hanterade på rätt sätt, är säkra att äta och kommer från leverantörer som har godkänt våra varu- och leverantörskrav. 
- Allt som vi sätter vår stämpel på ska leva upp till det som vi lovat våra kunder, säger Lena Salander.

I SORTIMENTET "egna varumärken" finns idag omkring 1500 artiklar inom olika kategorier, från fryst fisk och cirkulära stekpannor till dagsfärska grönsaker från lokala och globala producenter. Produkter som möter högt ställda krav inom både kvalitet och pris. I det omfattande kvalitetsarbetet ingår, förutom granskning av produktens innehåll, även fysiska revisioner på plats i fabrik, slakteri, packeri och på odlingar. I riskvärderingen utgår man alltid från riskråvara och riskland för att vara lite extra uppmärksamma vid just dessa produkter.

Dessutom har produkterna även en oberoende tredjepartscertifiering för livsmedelssäkerhet, så kallad GFSI, för att alltid ha en extern granskning.
- För våra egna varor är det vi som bär det juridiska ansvaret. Med hjälp av interna rutiner och processer säkerställer vi att våra produkter alltid håller en hög kvalitet. Alla produkter som ska lanseras under våra egna varumärken måste kontrolleras på plats hos leverantör. Vi följer upp dokumentation och rutiner samt ser till att rutinerna faktiskt efterlevs i praktiken.

audit-artflask.png


ETT AV Lenas fokusområden är kategorierna färsk frukt & grönt samt kött. För frukt & grönt bevakar hon frågor som hållbarhet och arbetsvillkor ute på odlingarna och för kategori kött så är djurvälfärd i fokus med risker som felaktig antibiotikaanvändning och larm om dåliga arbetsvillkor för personalen på slakterierna.
- Det kan vara allt från att kycklingar farit illa under transport, till att det fuskas med tomater från Kina som säljs som italiensk tomatpuré. Då behöver vi reda ut om produkterna finns bland våra egna varor, men även uppmärksamma våra leverantörer av andra varumärken som Menigo har i sitt sortiment.

audit-wokgronsaker.png

PÅ FÄRSKVARUHALLEN MENIGOS nya produktionsanläggning för för skalade och skurna frukt och grönsaker bevakas och kontrolleras regelbundet temperatur, vattenkvalitet och gott skick på knivar och maskiner. En jämn kylkedja är direkt avgörande för god hållbarhet och säkra produkter.
- Vi har en hög kvalitet på alla dessa produkter. När det exempelvis står att salladen håller i sju dagar, då har vi skickat produkten på hållbarhetsanalys, det är inget som vi har hittat på. Det är många kunder som verkligen uppskattar sortimentet vilket både sparar tid i köket och gör det enklare att beräkna antal portioner säger Lena Salander.

Vår egen förädling - Hanterat med omsorg

På vår produktionsenhet i Årsta i södra Stockholm förädlas frukt och grönt. Här skalas, klyftas, skivas, strimlas tärnas och pressas frukt och grönsaker. Så här ser resan för en grönsak ut från inleverans till förädlad produkt. 1. Övergripande kontroll av leverans. Har vi fått det vi beställt? 2. Råvarorna kontrolleras för hand en och en så de är fräscha. Dåliga delar plockas bort. 3. Rengöring- alla grönsaker åker igenom två olika vattenbad för att eventuell smuts eller bakterier ska försvinna. Efter tvätt centrifugeras råvarorna. 4. Efter baden hackas, strimlas eller filéas och förpackas råvarorna utifrån vikt och varje enskild beställares önskemål.

Lena Salander

Food Safety Quality Assurance Manager på Menigos avdelning för Kvalitet- och Produktutveckling

Vad är riskland och riskråvara?

Riskland utvärderas från flera perspektiv, vi utgår från publika riskindex med olika faktorer som utvärderar bland annat politisk stabilitet, yttrandefrihet, korruption och möjlighet att organisera sig fackligt. - - - - Riskråvara är en råvara med ökade risker för bland annat miljö, arbetsvillkor eller djurvälfärd som t. ex. soja, palmolja, kaffe och kött. Utifrån livsmedelssäkerhet är en riskråvara en produkt som har större sannolikhet att orsaka livsmedelsburna sjukdomar. Exempelvis ätfärdiga produkter som smörgåspålägg, rått kött eller färdigsköljd sallad.

Läs mer om.. stegen att ta fram en ny produkt

Här kan du läsa mer om vår stegen i vår produktutvecklingsprocess. Här med exemplet att ta fram ett nytt kaffe under Citavo.

Läs mer om... vår internationella kvalitetsorganisation

Vad innebär det att vi arbetar i en internationell kvalitetsorganisation, och går det verkligen att mäta kvalitet?