Alla påsar är märkta med vem som odlat, vilken gård, i vilken jord och på vilket sätt. Varje skörd märks upp och hålls i sär genom hela kedjan från torkning och rensning till packning för att kunna veta var och hur varje frö är odlat. Det ger trygghet och är intressant då samma gröda odlad på olika jordar får olika karaktär.
Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Den har en ren doft och nötig smak.
Mycket breda användningsområden till alltifrån sallader, grytor och soppor till röror som hummus. Utmärkta att krossa när de är kokta och använda i stället för köttfärs.
Kulturarvsgrödor, som gråärten tillhör, är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.
Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.