Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Dra dit pepparn växer

Nu lanserar vi kryddor i praktisk och greppvänlig 1L förpackning. Krydda med eko och bygg en bra bas i kryddhyllan med årets första nyheter. Läs Richard Tellströms intressanta text om kryddor.

Krydda med ekonyheter!

Vi utökar andelen ekologiskt i kryddsortimentet
I februari lanseras sex ekologiska och en konventionell krydda. Nyheterna kommer i greppvänliga 1L-förpackningar och är fyllda med några av det svenska kökets mest använda och klassiska kryddor; eko svartpeppar, eko paprikapulver, eko oregano, eko timjan, eko grillkrydda, eko curry samt taco kryddmix. Alla kryddor produceras i Sverige.

Praktisk och FSC-certifierad förpackning
Den nya förpackningen är mindre än de befintliga 2L-förpackningen, vilket gör den enklare att greppa med en hand. Den är smidig att öppna och försluta och har försetts med ett fönster på sidan som gör det enkelt att se vilken krydda som är i förpackningen. Förpackningen är dessutom producerad av kartong från ansvarsfulla källor (FSC-certifierade). FSC-märkta produkter är en garanti för att råmaterialet kommer från ett hållbart skogsbruk. Den tomma kartongen sorterar du som pappersförpackning.

Kryddnyheter
Svartpeppar grovmalen Eko (450g, artnr 901128)
Paprikapulver Eko (500g, artnr 901129)
Oregano Eko (130g, artnr 901130)
Timjan Eko (190g, artnr 901131)
Grillkrydda Eko (680g, artnr 901132)
Curry Madras Eko (480g, artnr 901133)
Taco Kryddmix (580g, artnr 901134)

krydda.jpg

En mathistorikers tillbakablick

Kryddor skapar spänning och förväntan när råvarorna har begränsade smaker. Pepparn är en av våra äldsta kryddor och går att följa tillbaka till medeltiden. Den kommer så långt bortifrån, Indien, att vi har ett särskilt kraftuttryck för avståndet: "Du kan dra dit pepparn växer". Före 1900 var inte vitpepparen (mogen) och svartpepparen (omogen) sorterade och såldes blandade som starkpeppar. Den används i nästan alla maträtter. På 1960-talet blir pepparbiffen mycket populär.

Curryn gör sin entré i Göteborg på 1830-talet. Blandningen hämtas från Storbritannien och dess indiska koloni. Sitt genombrott får den på 1890-talet med rätten höns i curry, en vanlig söndagsmiddag ända fram på 1970-talet. Används ibland också i inläggningar, som i currysill, en dansk inläggning i Sverige.

Paprikapulvret eller ungersk rosenpaprika återfinns i butiker från 1890-talet. Riktigt populär blir den när korv Stroganoff lanseras som skolmat på 1950-talet. Oumbärlig smaksättare av gulasch och paprikakyckling.

Richard Tellström är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV. Han arbetar som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier.

Krydda, för smak och hälsa

Att förhöja smakerna hos en maträtt med hjälp av kryddor är ett uråldrigt knep men att kryddor även har andra goda egenskaper pratas det mindre om. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det till exempel taktiskt att använda sig av kryddor vid tillagning då detta gör att maten håller sig fräsch längre, tack vare kryddors rika innehåll av antioxidanter blir det som ett naturligt konserveringsmedel.

Kryddor har även unika egenskaper
som är hälsofrämjande, se nedanstående folkkära exempel som är bra för det mesta:
- Svartpeppar innehåller piperin som bidrar till att tarmen enklare tillgodoser sig näringsämnen som vitaminer och mineraler.
- Oregano räknas som en av de nyttigaste kryddorna och är kraftigt antiinflammatorisk.
- Timjan är både bakteriedödande och virushämmande samt har en kramplösande effekt på tarmen.

Våra egna EKO-kryddor

Timjan EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 901131
FRP
6x190 g

Vitlökspulver EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 126376
FRP
6x600 g

Curry Madras EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 901133
FRP
6x480 g

Oregano EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 901130
FRP
6x130 g

Paprikapulver EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 901129
FRP
6x500 g

Svartpeppar grovmalen GT EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 901128
FRP
6x450 g

Grillkrydda EKO GT

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 901132
FRP
6x680 g

Taco Spice Mix EKO

Sysco Classic
Kolonial
Art.nr. 126372
FRP
6x500 g
svartpeppar.jpg
SVARTPEPPAR

Svartpeppar får man genom att plocka de gröna och omogna frukterna.
De får sedan jäsa och därefter torkas de i solen och blir då brunsvarta. Svartpeppar kan användas både hel och malen. Den ger allra mest smak om man maler den själv i en pepparkvarn. Svartpeppar är en av de vanligaste kryddorna i europeisk matlagning och passar bra till all slags matlagning och som bordskrydda.
oregano.jpg
OREGANO
Blad och blommar kan användas både färska och torkade.
Oregano bör användas med viss försiktighet då den har en lite skarp smak. Användningsområdet är väldigt brett och oregano passar extra bra till pizza, pasta, sallader, tomat- och osträtter samt i köttfärssås.
currymadras.jpg
CURRY MADRAS
Gul curry, som även benämns Curry Madras, är en smakrik blandning av ett flertal klassiska indiska kryddor. Det unika för just Madras är att den innehåller Cayenne som bidrar till en djupare färg och mer intensiv smak. Passar utmärkt till traditionell indisk mat som grytor, risrätter och pajer.