Klassiska kanelbullar och lyxiga cheesecakes

Fika är inte bara kaffe och kaka, det är också ett tillfälle att ta en paus tillsammans med familj, vänner och kollegor i en stressig vardag.
Fika. Stunden då idéer kläcks, hemligheter delas och allianser formas.
Få saker är så rotade i den svenska kulturen som fika! Sverige marknadsförs faktiskt med vår fikakultur utomlands.
Fikat är också något vi delar unga som gamla, vi fikar med släktingar, arbetskompisar och på möten. På arbetsplatsen och i hemmet.
Här nedan hittar du våra fikanyheter, två lyxiga obakade cheesecakes med handgjord finish som även passar en finare servering och klassiska enkla kanelbullar för alla tillfällen, gräddade i Sverige och bakade på svenskt mjöl.
Höstens goda nyheter!

Alternativ till det klassiska kakfatet
Vi är nog alla bekanta med begreppet sju sorters kakor. En sed som blev känd i slutet av 1800-talet och som syftar på det minsta antalet kaksorter som skulle finnas på kakfatet. Idag är det inte mängden småkakor som är den stora utmaningen, utan de olika preferenserna hos fikadeltagarna.
Det är till exempel uppskattat med alternativ för dem som av olika anledningar inte äter klassiska bakverk. Ett tips är då att erbjuda till exempel nötter, ost och torkad frukt. Eller att göra dessa goda ostbollar med härliga julsmaker från pepparkaka och roquefort. Receptet är framtaget av Eva Vilhelmsson.

Glöm inte kaffet
Vi svenskar är bland de största kaffedrickarna i världen tillsammans med våra grannar i öst, Finland. Men kikar vi internationellt är tekulturen mer utbredd. Te är faktiskt världens näst mest vanliga dryck. Ohotad etta? Vatten såklart. Du hittar ett par av våra kaffesorter nedan. Naturligtvis är de ekologiskt certifierade.
Arabica är den vanligaste sorten i vårt svenska bryggkaffe och står också för en majoritet av världsproduktionen. Eftersom kaffe är en naturlig produkt tar bönorna smak av sin växtplats, jordmån, höjd över havet, mängden regn och sol. Rosteriet sätter sedan sin prägel på smaken med sina egna recept.
Kom ihåg att en kopp kaffe till största del består av vatten, så faktorer som hårt eller mjukt vatten och att välja rätt malningsgrad på kaffet till din bryggare spelar också in när du vill dricka en kopp riktigt gott kaffe.
Ekologiskt kaffe
RECEPT PÅ BRÖDPUDDING
. . . . . . . . . . . .

Ingredienser:
10 st kanelbullar
1.25 dl grädde
8.75 dl mjölk
1.25 dl socker
5 st ägg
1 dl russin,
1 dl torkade aprikoser
1 dl nötter
100 g mörk choklad 70 %
2.5 krm kanel eller vanilj
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Placera bullarna i en ugnsform eller portionsform. (Dela eller behåll hela).
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och socker. Smaksätt med kanel eller vanilj.
Hacka frukt, choklad och nötter och strö över.
Täck med äggstanningen och se till att bullarna dränks ordentligt i vätskan.
Baka av i ugnen ca 20-25 min
Servera ljummen med vaniljglass samt harsyra
RECEPT PÅ LAKRITSKOLA
. . . . . . . . . . . .

Ingredienser:
100 g smör
2 ½ del strösocker
1 ½ msk lakritspulver
3 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
½ dl glykos
½ tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Smält smör och strösocker i en kastrull. Koka ca 3-5 minuter till en gyllenbrun färg
Tillsätt lakrits, grädde, farinsocker och glykos. Låt koka till en temperatur på 124 grader ca 20 minuter.
Smeten ska klara kulprovet*
Häll allt i en form 20 x 25 klädd i bakplåtspapper
Låt svalna ca 15 minuter och strö sedan över flingsaltet.
Låt stelna och skär sedan i bitar efter behag
*Kulprovet
Häll lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula är är smeten klar