Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Permakultur - ett hållbart sätt att odla

På Stora Juleboda Gård strövar hönorna fritt och betar gräs runt äppelodlingarna. Här bedriver man så kallad permaodling när fruktträd, bärbuskar, örter och djur samverkar och drar fördel av varandra.

Resultatet blir några av Sveriges mest smakrika äpplen.

Så här års brister knoppar i vartenda fruktträd och buske på gården och i den kringliggande bok- och tallskogen sprider sig de ätbara ogräsen i rask takt. Här plockas och säljs KRAV-märkt löktrav, nässlor, spansk körvel, tussilago och ramslök under säsong. Från björkarna tappas björksav och på närliggande åkrar spirar rapsskott på fälten.

– Raps är en av familjens favoriter och är väldigt goda att friterade eller stekta, mycket godare än chips säger Marcus Callenbring, som tillsammans med sin fru Anna och deras döttrar äger och driver gården.  

Familjen Callenbrings odlingar är helt ekologiska sedan flera år. Stora Juleboda ligger ett stenkast från havet på norra delen av Österlen vid Hanöbukten och har odlingar i både Simrishamn och Kristianstad.  Gården har sina anor från sen medeltid och består av väldigt sandig jord vilket historiskt sett har det lett till en del träda mellan växtperioderna. När Marcus och Anna tog över gården 2014 planterade de därför om stora delar av odlingarna enligt ”permakulturprinciper”. Det handlar om att strategiskt plantera olika fruktträd och bärbuskar omlott för att skapa en större biologisk mångfald där växter och djur drar fördel av varandra. Äpplena är idag gårdens mest odlade råvara.

– Vi har varvat en vinranka, ett äppelträd, ett päronträd, en havtornsbuske och en vinbärsbuske efter varandra vilket genererar fler insekter och en bättre skörd, säger Marcus.

Några som också är med och bidrar till den goda smaken på äpplena är gårdens egna trädgårdsmästare, nämligen hönsen. De välmående KRAV-hönsen lever i mobila hönshus som flyttas runt på äppelodlingarna för att äta gräs, ogräs och larver. Samtidigt gödslar de marken runt träden.

– Så fort hönsen har betat upp gräset flyttas de till en annan del i äppelodlingen och får beta där också. Då slipper vi rensa ogräs, köra med traktorerna och hönorna gödslar marken själva. Det är en ”win win” och resultatet blir väldigt goda ägg och äpplen, säger Marcus och fortsätter. Solljuset och klorofyllet i gräset ger en helt annan gula på äggen, de är extremt lätta på skeden och håller ihop väldigt bra. Vi säljer alltid dagsfärska ägg till våra kunder och de i närliggande trakter får till och med ägg som fortfarande är varma.

Sandig jord ger mer smak

Gården fermenterar mjölksyrebakterier som sprutas ut i odlingarna för att ge växterna de bästa förutsättningarna för goda bakterier. En välmående jord resulterar i friska plantor. Äppelodlingen är förutom ekologisk även KRAV-godkänd och frukterna odlas utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel. 

–Våra äpplen odlas på sandig jord vilket ger en lite mindre storlek på frukten. Små äpplen är faktiskt alltid godare än stora äpplen eftersom det blir en större koncentration av smaken. De som köper mustfrukt av oss frågar ofta efter det partiet som kommer från den allra sandigaste jorden. Vi gör likadant med björksaven och tar saven från björkarna som står på den absolut sandigaste jorden och på den högsta platsen, det ger en ännu mer smakrik sav, menar Marcus.

Stora delar av odlingarna planterades om 2016–2019, eftersom träden som redan fanns på gården var i så pass dåligt skick och i dag växer cirka 30 000 äppelträd i odlingarna. Bland äppelträden bor också gårdens egna bin som pollinerar träd och buskar. Bina är en del av familjen Callenbring och ett bisamhälle med egen försäljning av honung från gården är under uppbyggnad.

– Det är många som hyr in bin under säsongen men vi vill att våra bin ska trivas på gården året om och därför odlar vi mycket blomsterängar så de ska må riktigt bra.

Förutom frukt, bär och vildplockat tillverkar de även ekologisk äppelmust och äppelcider helt utan tillsatser. Fler spännande råvaror som ekologiskt lammkött från Gotlandsfår och Dorper, egen rapsolja och Humle finns också till försäljning
Marcus och Anna Callenbring äger och driver Juleboda gård.

Alla produkter hittar du hos Menigo Färskvaruhallen.