Avsnitt 3: Klimatsmart skolmat

Vår värd Lotta Bergkvist från White Guide Junior bjöd in forskaren Patricia Eustachio Colombo som kan räkna ut hur skolmaten både blir nyttigare och mer klimatsmart, utan att öka kostnaden. Vi får också träffa skolkockarna Maria Sundberg och Ibtihaj Alarini som visar vägen till hållbar matglädje. Runt bordet möter vi även Malin Holfve - Upphandling och support, Matilda Foodservice samt Ida Hermansson - Kundansvarig Menigo.
Den betydelsefulla
skolmaten
I det här avsnittet pratar vi klimatsmart skolmat. Vi har träffat forskaren Patricia Eustachio Colombo som tagit fram en formel med vilken man kan räkna ut hur skolmaten både blir nyttigare och mer klimatsmart, utan att öka kostnaden. För skolmaten är väldigt viktigt, som Patricia säger. ”Den har en roll att jämna ut ojämlikheter i matvanor som vi vet finns i Sverige”. Elever ska få i sig näringsrik mat varje dag oavsett samhällsklass. För att hylla den betydelsefulla skolmaten lite extra delar vi varje år ut pris till ”årets skolrestaurang” på galan White Guide Junior.