Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Pasta på take-away menyn

Vill du erbjuda en riktigt bra pastarätt som håller måttet för såväl hemleverans som avhämtning? Barilla delar här med sig av tips och recept på hur du förbereder din pasta på bästa sätt för take away.

Med sina många och varierande former är pasta alltid uppskattat och ett bra sätt att få goda och lönsamma måltider på menyn. En bra pastarätt grundar sig i en pasta av bra kvalité – i synnerhet vid take away då pastarätten inte serveras direkt, utan ska klara av en leverans eller värmas upp och ätas vid ett senare tillfälle.

Barillas pasta har tagits fram med kvalitetsråvaror, avancerad teknik, mångårig kunskap samt en passion för god smak. Den klarar därför såväl dubbelkokning som expresskokning – och håller alltid samma jämna höga kvalité och al dente-känsla vid varje servering.

När du planerar din pastameny, tänk på att anpassa recept och tillagningssätt med tanke på att rätterna kommer ätas 20 – 30 min efter att de tillagats.  Ofta har du inte mer än 5 minuter på dig att färdigställa din mat. Välj därför rätter på menyn som snabbt går att få fram när en beställning kommer.

Tänk på vilka moment i varje rätt som kan förberedas redan dagen innan och vad som behöver göras ”á la minute”.  Det spar dig både tid och arbete vid tillagning. Att förkoka din pasta enligt ”dubbelkokningsmetoden” och förvara den i kylen är ett bra tidsbesparande exempel.

Med dubbelkokning sparar du tid men kan ändå servera en pasta som är vällagad och garanterat à la minute. Perfekt för mindre restauranger med begränsad personalstyrka.

Pasta bolognese på kycklingfärs och blomkål toppat med friterad kapris

Ingredienser för 10 (100) portioner

15 g (150 g) vitlök
1 msk (1,5 dl) olja till stekning
750 g (7,5 kg) kycklingfärs
250 g (2,5 kg) blomkålsris
50 g (500 g) tomatpuré
800 g (8 kg) Barilla Tomat och Löksås
2 ½ dl (2,5 l) kycklingbuljong (vatten och buljong eller fond)
1 msk (1,5 dl) rökt paprikapulver
2 tsk oregano
1 kg (10 kg) Barilla Pipe Rigate

Topping

100 g kapris
olja till fritering
120 g riven pecorino

Gör så här

Sås
Skala och hacka vitlöken. Bryn löken mjuk i olja. Lägg i kycklingfärsen och dela sönder den med en trägaffel. Stek några minuter tills den får färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pasta
Tillaga pastan och blanda med såsen.

Topping
Häll kaprisen i en sil och låt rinna av. Fritera i 180 grader tills de blir krispiga. Låt rinna av på papper. Toppa rätten med friterad kapris och riven pecorino.

Tips: Denna bolognese går även bra att göra vegetarisk med sojafärs.

TIPS FÖR TAKE AWAY

FÖRBEREDELSER

  • Såsen kan tillagas dagen före.
  • Förkoka pastan enligt dubbelkokningsmetoden.
  • Fritera kapris, håller flera dagar.

VID BESTÄLLNING

  • Värm såsen, slutkoka pastan och blanda ihop. Lägg kapris och pecorino i separata förpackningar.

Krämig pasta med het aubergine och färska tomater

Ingredienser för 10 (100) portioner

1,8 kg (18 kg) aubergine
2 tsk (1 dl) salt
¾ dl (7,5 dl) olivolja att ringla över
15 g (150 g) vitlök
1 ½ tsk (0,75 dl) chiliflakes
1 ½ msk (2,25 dl) olivolja
7 ½ dl (7,5 l) vispgrädde
3 dl (3 l) grönsaksbuljong (vatten + buljong eller fond)
475 g (4,75 kg) cocktailtomater gärna olika färger
180 g (1,8 kg) babyspenat 

800 g (8 kg) Barilla Selezione Oro Chef Sedanini

Topping

burrata alt. mozzarella
balsamicosirap

Gör så här

Sås 
Sätt ugnen på 230 grader. Dela aubergine i tärningar och strö över salt. Låt stå och rimma ca 20 minuter. Lägg auberginen på en plåt och ringla över olivolja. Rosta i ca 30 minuter.

Skala och strimla vitlöken. Fräs den rostade auberginen med vitlök och chiliflakes i olivolja. Tillsätt grädde och buljong och låt sjuda ca 10 minuter.

Pasta 
Tillaga pastan. Vänd ner såsen tillsammans med halverade tomater och spenat.

Tips 
Toppa gärna pastan med burrata eller mozzarella och ringla över lite balsamicosirap.

 

TIPS FÖR TAKE AWAY

FÖRBEREDELSER:

  • Förkoka pastan enligt dubbelkokningsmetoden
  • Såsen kan göras dagen innan.

VID BESTÄLLNING:

  • Värm såsen, slutkoka pastan och blanda ihop. Lägg burrata eller mozzarella i separat förpackning.

Köp bra pasta från Barilla

Dubbelkokning

► Koka pastan 50% av koktiden som är angiven på förpackningen.
► Häll av i durkslag och kyl ner med iskallt vatten.
► Lägg i ett bleck, ringla över olja och täck över med plastfilm.
► Överför pastan till portionspåsar eller lufttäta förpackningar och håll den kyld på 4°C. Använd inom 48 timmar.
► Vid servering; doppa pastan i kokande saltat vatten i  30–40 sek innan den blandas med färdig sås eller värm pastan tillsammans med såsen i pannan.

Tips: För att pastarätten ska levereras så fräsch som möjligt, värm pastan 10 – 15 sekunder kortare än vanligt och lägg eventuella såser och tillbehör på sidan.

Häll inte i olja i pastavattnet

Barillas pasta tillverkas av durumvete av högsta kvalitet givetvis helt utan tillsatser. Att addera olja i pastavattnet förbättrar varken smaken eller pastans textur.

Tips

Pastavattnet kokar upp snabbare om du väntar med att salta till efter att det har börjat koka.
Rekommenderade proportioner är 1 kg torr pasta, 10 liter vatten och 70 g salt.