Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Med smak från Italiens trädgårdar

Medelhavsköket är ett av världens mest smakrika. Att det sedan är ett matmönster som är bra för välmåendet gör inte saken sämre. Men vad är hemligheten? En som vet är Fernando Di Luca, grundare av familjeföretaget Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta.

-I medelhavsmaten har grönsakerna alltid huvudrollen. Kött och fisk är mer ett tillbehör. Våra ”Contorni”, varma och kalla smårätter från grönsaksvärlden som alltid serveras till huvudrätten, är ett gott och enkelt sätt att få in mer grönsaker i kosten.

Allt fler vill äta grönt, kanske inte helt och hållet, men åtminstone grönare. Det är bra, för det är när den berömda kostpyramiden vänds upp och ner som välfärdssjukdomarna breder ut sig i samhället. För att må bra bör basen i ätandet alltid vara grönsaker av alla de slag, och gärna mycket rotsaker och baljväxter.

Grönsakerna har huvudrollen

Så äter människorna runt Medelhavet sedan länge – grönsaker i all världens färger tar för sig på tallriken medan fisk eller kött får ta birollen. Ofta serveras grönsakerna som ”Contorni” till huvudrätten, både varma och kalla, men de kan presenteras på olika sätt. Ibland serveras de på samma tallrik som huvudrätten, ibland som smårätter vid sidan av, men variationsrikedomen imponerar och det finns en förklaring.

- Italiens landskap bjuder på allt från svala alper till siciliansk hetta. Det gör att varje region har sina regionala ” Contorni” men grunden är alltid grönsaker. En av mina favoriter är till exempel ”bandiera” som kommer från Umbrien och betyder flagga. Den innehåller paprika, tomater, lite röd lök, olivolja samt salt och peppar, säger Fernando Di Luca.

En enkel rätt med desto mer koncentrerad smak. Mat som inte är tillgjord helt enkelt.

-Italienarna älskar det enkla och okonstlade när det gäller mat. Vi tycker att den mest sinnliga upplevelsen av alla är råvarans egen kvalitet. Det är fantastiskt när råvarorna behåller sin höga kvalitet från första tuggan till sista. När priserna pressas ner följer kvaliteten samma väg. Det är synd när meningen med livet är god mat, säger Fernando och skrattar.

Bra för kroppen

Basen i medelhavsmaten är nästan alltid olivolja, tomat, vitlök, lite kryddgrönt och en skvätt vin. Det framgångsreceptet används också vid tillagning av "Contorni".

-Ofta används de grönsaker som är i säsong men inlagda grönsaker används också flitigt för att det är så gott och enkelt. En av mina absoluta favoritcontorni är marinerade kronärtskockor som Alla Romana, berättar Fernando.

Smör och grädde används däremot mer sällan, och mejeriprodukter är överlag ovanliga i det italienska köket. Det är ytterligare en sak som bidrar till medelhavsmatens hälsofördelar och är helt i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer att byta ut en del av det mättade fettet mot omättat*.

-Hos oss gör sig sällan tunga såser märkvärdiga. Varför ska man dränka allt det goda i sås. Riktigt bra råvaror talar för sig själva, och det är den smaken vi vill njuta av, säger Fernando.

Glöm inte njuta

Att njuta av maten är för övrigt värt att återkomma till. Det är italienarna väldigt duktiga på, och något som vi nordbor kan inspireras av.

-Det är en av huvudingredienserna i Italien. Jag tycker att det blivit så många tabun kring mat och fokus på vad man inte ska äta på sista tiden. Jag tycker inte att mat ska vara skuldbelagd, utan en lustfylld del av livet som är värd både tid och omsorg. Förutom mättnad ska måltiden vara en paus i vardagen och en stund att sitta ner tillsammans, dela glädje och sorg och att njuta av maten. Det få vi aldrig glömma, säger Fernando Di Luca.

Så äter man i Italien

  1. Antipasti - tilltugg, plockmat och förrätt i ett och samma.
  2. Primi Piatti – Ofta en soppa, risotto eller pasta. Små portioner för att stilla värsta hungern.
  3. Secondi Piatti - den italienska måltidens huvudrätt. Serveras med ”Contorni”.
  4. Dolce betyder sött och är måltidens final. Ofta är det någon sötsak eller en krämig ost.

Köp Di Luca produkter

Recept på Contorni

För 10personer

Marinerade oliver

1 kg Olivmix med Halkidikioliver & Kalamataoliver
1 st Citroner
500 gr Soltorkade strimlande tomater i olja (använd även oljan)
1 kruka Färsk timjan
2 st Färsk chili delade i bitar

  1. Skiva citronerna tunt
  2. Häll av spadet från oliverna
  3. Hacka upp timjan
  4. Blanda alla ingredienser & servera

Grillad paprika med Burrata

500 gr Grillad röd paprika i olja
5 st Burrata (Alt. Buffelmozzarella
100 gr Rostade solroskärnor
Flingsalt

  1. Strimla paprikan
  2. Dela upp Burrata eller mozzarellan & lägg upp på fat eller i skålar
  3. Lägg upp paprikan på osten & toppad med solroskärnor samt strö över flingsalt
  4. Garnera med basilika

Kronärtskocka med svartkål, vinägerkokt schalottenlök

5 st Kronärtskocka alla Romana delade på hälften alt. i kvartar
100 gr Svartkål
0,5 dl Olivolja
2 msk Citronolja
200 gr Schalottenlök
50 gr Crema di Balsamico
Salt & Peppar

  1. Skala & skiva löken tunt
  2. Fräs med olivolja, tillsätt Crema di Balsamico & smaksätt med salt & peppar
  3. Dela svartkålen i bitar & massera in olivolja, citronolja. Smaksätt med salt & peppar
  4. Lägg upp svarkålen på fat, lägg upp kronärtskockorna på kålen & toppa med inkokta löken.

Tipps! Tillsätt tunna skivor bra salami eller Fuet.

Parmigiano Reggiano med endiv, hasselnötter, fikon & Crema di Balsamico

200 gr Parmigiano Reggiano i bitar
2 st Endiver
5 st Färska fikon
50 gr Hasselnötter
Olivolja
Crema di Balsamico
Salt & Socker

  1. Halvera Fikonen & stek i olivolja på medelvärme, smaksätt med lite salt & lite socker. Stek till fin färg.
  2. Lägg upp endiver på ett fat, med en bit Parmigiano Reggiano i varje blad.
  3. Hacka upp hasslenötterna i grova bitar & rosta i en stekpanna
  4. Lägg upp fikonen på fatet med endiven & osten, strö över hasselnötterna & rippla rikligt med Crema di Balsamico över.