Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Mänskliga rätter från världens alla hörn

Under 2020-talet förväntas 25 % av de som bor i Sverige ha utländsk bakgrund och förväntningarna på vad som erbjuds inom restaurang och storkök kommer bara att öka.

På Aviko Norden i Helsingborg finns hela 18 nationaliteter representerade. Från matlådorna på lunchen sprids dofter från när och fjärran och mattipsen utbyts flitigt. I vår matserie MÄNSKLIGA RÄTTER delar våra medarbetare med sig av mattraditioner och recept från sina hemländer. Följ med och träffa Gary från Irland, Ellie och Joy från Thailand, Loan från Vietnam och Nibras och Lamiaa från Irak.

På Aviko Norden utvecklar och sprider de med hjälp av sina medarbetare autentiska recept för att möta nya matpreferenser. Samtidigt lär de sig hur de kan erbjuda mer miljömedvetna, ansvarsfulla och klimatsmarta alternativ, genom att ersätta utländska råvaror med svenska.

I matserien Mänskliga rätter tar Aviko med dig på en inspirerande resa, där du får lära dig mer om kryddor, smaker och sprakande färger från världens alla hörn för att vinna nya matgästers hjärtan.

Recepten som Avikos medarbetare presenterar är Ellies thailändska Som Tam - Morotssallad, Loans Vegetariska sommarrullar Goi Cuon Chay, Nibras irakiska Temenbagela – kyckling med ris, Garys irländska Shepherd’s pie, Lamiaas irakiska Kyckling Biryani och Joys thailändska Kyckling Massaman Curry.

  

Ellies thailändska Som Tam - Morotssallad

Gör så här:

Skala vitlök, skölj chilipeppar och ta bort kärnhuset om du önskar en mildare hetta.

Skölj och dela bönor i ca 2 cm långa bitar. Skala räkor. Halstra dem på ett hett järn 30-60 sekunder på varje sida. Tillsätt hälften av bönorna. Stöt vitlök och chili i en djup mortel. Tillsätt resterande bönor, socker, limejuice och fisksås och fortsätt mortla. Dela tomaterna i halvor (spara ett par till serveringen), lägg i morteln och fortsätt mortla. Smaka av med limejuice, socker och fisksås. Addera till sist i strimlad morot och blanda ordentligt med såsen. Vänd i halstrade räkor och bönor.

Garnera gärna med jordnötter vid servering och några hela tomater. Servera med kokt ris eller som en thailändsk sallad.

Fler recept på Mänskliga rätter och personliga portätt på våra medarbetare hittar du på avikonorden.se.

Ingredienser (4-6 personer)

400 g Rotfruktsnudlar 3N artnr 12598

eller Morot strimlad 3N artnr 1263

100 g brytbönor eller gröna bönor, haricots verts

300-400 g Vannamairäkor

4 msk fisksås

2 msk socker, gärna palmsocker

2-3 msk limejuice

150 g cocktailtomater

3 chilipepparfrukter (thai dragon)

1 liten vitlöksklyfta

2 msk rostade jordnötter till garnering

Handla här:

Läs mer om våra medarbetares matkulturer och få recepten till alla Mänskliga rätter på avikonorden.se

Se hela Aviko-sortimentet här: