Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukost ger hunger på kunskap – lyckat försök i skolor

Lättare att koncentrera sig, bättre stämning i klassen och mer lika förutsättningar att lyckas – skolfrukost har visat sig ge flera goda effekter.

Många kommer med tom mage

Med olika satsningar har Arla de senaste åren undersökt vad frukost betyder för skolelever, bland annat med rapporten Frukostbarometern. Under hösten har vi också lottat ut frukostar till skolor runt om i landet och utvärderat. Några slutsatser är tydliga: Många barn och unga börjar skoldagen på tom mage. En majoritet tror att humör och koncentration hade förbättrats om de åt en ordentlig frukost. Och elever på skolor som serverar frukost märker skillnad!

Ger både trivsel och fokus

Siffror från Frukostbarometern talar sitt tydliga språk. Så här svarade man på skolor som serverat frukost.

  • 28 % av eleverna känner sig mer fokuserade.
  • 22 % av eleverna upplevde en bättre stämning i klassrummet.
  • 12 % av eleverna fick bättre skolresultat.
  • 96 % av rektorerna anser att frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga.

Bidrar till viktig vana

Skolfrukost kan dessutom bidra till att fler elever gör det till en vana att äta frukost. Det är bra eftersom Livsmedelsverkets rekommendationer säger att frukosten ska stå för 25 procent av det dagliga näringsintaget.

Även dietisten och kostexperten Kajsa Asp Jonson lyfter fram vikten av dagens första mål:

“Frukosten är ett utmärkt tillfälle att få i sig fullkorn, fibrer, kalcium, D-vitamin, protein och många andra viktiga ämnen. Då gäller det att äta bra livsmedel som yoghurt, mejeriprodukter, fullkornsbröd och havregrynsgröt.”

Tiden spelar roll

Vissa skolor serverar frukost i matsalen innan lektionerna börjar medan andra gör det i klassrummen på schemalagd tid. Det har visat sig att servering under skoltid ger bäst effekt. Mindre än hälften av eleverna äter frukost om den serveras före skolstart. Det kan bero på att tidpunkten inte stämmer med morgonaptiten. Enligt svaren i Frukostbarometern skulle fler elever äta frukost om den serverades under eller efter första lektionen. Ett sätt att lösa detta är att köks- eller fritidspersonalen gör i ordning frukostlådor som lärarna kan ta med sig.

Maxa morgonaptiten

Andra sätt att väcka aptiten kan vara att skapa en härlig atmosfär i matsalen. Lyft frukostupplevelsen genom att stimulera alla sinnen. Dämpad belysning och lugn musik hjälper till att skapa en god stämning och mysig start. Fina uppläggningar och tilltalande smaker och dofter ger också aptiten en skjuts. Den speciella doften av nybakt bröd är svår att motstå.

Köp Arlas frukostprodukter här:

7 tips när du testar skolfrukost

1. Förankra idén hos alla medarbetare som kan bidra i projektet. 2. Avsätt resurser så att frukostuppdraget blir tydligt. 3. Ha rätt förväntningar: Det viktigaste är inte att så många som möjligt kommer, utan att de som inte äter hemma får i sig något. 4. Marknadsför frukosten och förklara vilken skillnad den kan göra. Samarbeta med engagerade elever som kan sälja in den till klasskompisar. 5. Börja i mindre skala och utöka frukostutbud successivt om intresset är stort. 6. Skapa en lugn och mysig miljö för serveringen, de flesta vill ha en soft start på morgonen. 7. Använd frukosten för att bygga gemenskap mellan elever och medarbetare.