Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tydliga rutiner och särskild uppmuntran!

Äldreboenden har drabbats hårt av den pågående pandemin. Samtidigt som de boende är extra utsatta är behovet av omsorg och gemenskap extra stor.

På Dinglegården i Munkedals kommun jobbar man med tydliga rutiner och särskild uppmuntran för att boenden ska få en trivsam vardag där ensamheten inte blir lika påtaglig.

– I sådana här lägen är det viktigt att bjuda på extra god mat emellanåt för att hålla humöret uppe, menar Anette Ifver, måltidsadministratör på Munkedals kommun.

Dinglegården är både ett boende och ett så kallat korttidsboende. Det innebär att patienter placeras här efter att de behandlats på sjukhus - i väntan på hemgång eller fortsatt rehabilitering - men det är också en plats att bo på tillfälligt, innan patienten får plats på ett långtidsboende. De har haft Corona på avdelningen men varit förskonade med bara ett fåtal fall.

Hur har vardagen på boendet förändrats?

– Utevistelsen är detsamma som före pandemin och boenden får dagligen gå ut och röra på sig, antingen på gården eller på korta promenader tillsammans med en vårdare. Med hjälp av uppsatta rutiner delas tiderna upp i mindre grupper så alla inte går ut på samman gång, säger Anna Hermansson, Teamledare och fortsätter;

– Det blir stundtals ensamt för patienterna nu när de inte har besök av anhöriga på rummen längre, därför har vi låtit anhöriga göra besök så ofta det går, ute med två meters avstånd. De besökande måste bära visir och i vissa fall även de boende. Vi har infört tidsbokning så det går inte att dyka upp spontant, menar Anna.

Hur hanterar ni tillagning och servering av måltider?

Anette är administratör för måltidsenhetens kostdatasystem och bistår med recept till måltider som i möjligaste mån lagas från grunden på säsongsbetonade råvaror. Respektive äldreboende i kommunen har egna kök.  

Vi fortsätter att uppmärksamma måltidsdagar och högtider som hummer- och jaktpremiär eller kanelbullens dag för att göra det lite extra festligt för de boende.

Normalt sett har vi servering i matsalen där även anhöriga och äldre som bor i egna boenden har kunnat äta. Numera äts samtliga måltider för de boende på respektive rum och övriga kan hämta eller få levererade färdiga matlådor från köket. Det är klart att ensamheten blir mer påtaglig när man inte ses och småpratar i matsalen om dagarna. Vi ser därför till att brickorna med mat är fint upplagda och ser inbjudande ut. Vi har även infört fler besök på rummen från vårdare för att få en stund till samtal och social kontakt, menar Anette.

Vårdpersonalen använder visir och munskydd dagligen medan de som arbetar på kontoret och inte träffar patienterna bara använder det vid behov. Dinglegården är ett litet äldreboende där personalen arbetar tätt tillsammans med vårdpersonal inom samma lokaler. Under rådande pandemi har det därför blivit en omställning även för dem att hålla avstånd och vara extra noga med hygienrutiner.

– Rädslan över att bli smittad både hos personal och patienter har dämpat sig med tiden till skillnad från i början när det blev smått panik över om hur de skulle arbeta och skydda sig tillräckligt. Jag upplever att personalen fortfarande har god kontakt med varandra och håller humöret uppe vilket förhoppningsvis också avspeglar sig på de boende, säger Anette.

Efter att besöksförbuden på landets äldreboenden hävdes från 1 oktober vidtar Munkedals kommun fortfarande stor försiktighet. Besöken får numera ske inomhus men på anvisade platser med plexiglas. Närstående kan även få besöka rummen om de bär visir.

Anna Hermansson
Anette
Anette Ifver