Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

En internationell gastronomisk knutpunkt

Precis intill vattenbrynet på Djurgårdens Biskopsudden ligger Aira – lyxkrogen som sätter mathantverk och gästupplevelsen i fokus.

Ett år efter öppning har succén varit ett faktum, trots att det första året blev allt annat än förväntat. Siktet är högt ställt; att bli världens bästa restaurang. Och med tre meriterande tävlingskockar i laguppställningen kunde förutsättningarna inte vara bättre.

Efter många års slit och förberedelse öppnade Aira dörrarna för de första gästerna den 20 mars 2020. Timingen lämnade förstås en del att önska då coronapandemin bröt ut i Sverige precis samtidigt. Ändå blev Airas första månader en rejäl succé. Köksmästaren Pi Le tror att prisbelönte ägaren Tommy Myllymäki är ett starkt dragplåster.
– Tommy är en välkänd profil och en bra kock, det gjorde att många ville komma och prova restaurangen. Lokalen är stor och vi har glest mellan borden – corona eller inte, säger Pi Le.

Pi kom i kontakt
med Tommy Myllymäki för första gången när de båda jobbade med TV4:s Mitt kök Sverigeresan. Efter ett år hörde Tommy av sig och berättade att han hade ett nytt projekt på gång på Djurgården.
– Jag var ganska ung och fattade inte riktigt magnituden av projektet till en början. Det var först lite senare som jag förstod att Aira inte är någon vanlig restaurang – och att det är få människor som får möjlighet att vara med och starta något med ambitionen att bli världens bästa restaurang. Idag känns det helt fantastiskt att jag tackade ja.


Aira kännetecknas av modern, stilfull och detaljrik inredning. Lokalen har en imponerande takhöjd på 6,5 meter, med stora fönster ut mot vattnet på Djurgården. För upplevelsen av maten är den omgivande miljön både superviktig – och helt oviktig, om du frågar Pi.
– Vår byggnad, läget och takhöjden är förstås fantastisk men är maten tillräckligt god så spelar det nästan ingen roll hur det ser ut i lokalen. Samtidigt kan bra mat bli ännu bättre tack vare miljön. När läcker miljö, god mat och bra service samspelar med genomtänkt porslin och musik så lyfter det smakerna. Men det är sådant som gästerna oftast inte märker förrän det INTE finns där, förklarar Pi.

Något som gör att Aira sticker ut bland övriga lyxkrogar är att man serverar både en avsmakningsmeny och en á la carte. Oftast jobbar restauranger med antingen eller men Aira har valt en väg som ska göra dem tillgängliga för en bredare målgrupp.
– låta gästerna välja och en internationell krog är precis det vi vill vara.

Trion bakom Airas meny består av Pi, Tommy och köksmästaren Viktor Westerlind. Tillsammans har de kommit fram till vad som ska vara Airas DNA. Alla tre har en gedigen tävlingsbakgrund så matlagningen blir ofta teknisk – med en klassisk bas. Filosofin är att utgå ifrån säsongens råvaror så gott det går.
– Innan jul satsade vi på vilt och under våren och sommaren serverar vi i huvudsak en grönsaksdriven meny. Allt kött kommer från Sverige och samtliga råvaror är från Norden. Vi vill inte köpa något från andra sidan världen utan satsar hellre på råvaror som finns i vårt närområde.

I samband med att den nya restauranglagen började gälla under hösten fick Aira tänka om på allvar. De valde bland annat att bara ha öppet tre dagar i veckan, torsdag till lördag, för att maxa sittningarna.
– Avsmakningsmenyerna fortsätter vi med precis som vanligt men med ett alkoholfritt dryckespaket. Restaurangbranschen är generellt sett bra på att anpassa sig efter nya förutsättningar.

Nu blickar Aira framåt mot en vår och sommar där förra årets lyckade uteservering gör comeback. Samtidigt väntar krögarna, precis som hela världen, på att corona ska lossa sitt grepp om vår tillvaro. Snart kan de förhoppningsvis ta emot gäster från världens alla hörn och börja sätta Aira på den gastronomiska kartan.