Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bra skolmat tappar i värde om ingen äter

Måltidsforskaren Linda Berggren har just skrivit klart sin avhandling om hur den svenska skollunchen kan bli bättre.

Hennes främsta råd till svenska skolor är att titta bortom själva maten, och fokusera mer på måltidsupplevelsen.

Linda Berggren är utbildad grundskollärare i hem- och konsumentkunskap, och har just disputerat i kost- och måltidsvetenskap. I sin avhandling belyser hon hur elever, lärare och rektorer upplever den svenska skollunchen, och hennes slutsats är att det är dags att lyfta blicken från tallriken.

– Den svenska skolan har jobbat länge med att servera näringsriktig mat. Men det spelar ingen roll hur näringsberäknad och bra själva maten är om eleverna inte äter den. Nu behöver vi fokusera på miljön runtomkring skollunchen – hur vi skapar lugn och ro och en miljö där barnen trivs, säger Linda Berggren.

Hon menar att vi måste gör lunchen till den sociala mötesplats som den ska vara. Eller för att dra en parallell till vuxenvärlden – vi måste höja restaurangkänslan i skolmatsalen.

– Vi får inte glömma att skollunchen är en rast och ett tillfälle att umgås med vänner och prata om något annat än skolan. Och det gäller både för elever och lärare. Men de barn och vuxna jag har intervjuat pratar mer om hur det är en löpande band-verksamhet som handlar om att utfordra mat. Det påverkar så klart upplevelsen av lunchen.

Mer tid och lugnare miljö

Så hur kan svenska skolor skapa en måltidsupplevelse som är trivsam och skapar energi för resten av dagen? För det första, säger Linda Berggren, bör man fundera över hur man kan skapa mer tid för lunchen.

– Det här är så klart inte helt lätt för dem som lägger scheman, men att äta under tidspress är inte bra. Att kasta i sig maten är knappast optimalt, och än värre är det om barnen hoppar över lunchen helt och hållet.

Den fysiska miljön är också en viktig faktor för att skapa en bättre skollunch. Och enligt Linda Berggren visar hennes intervjuer på en extra viktig del i den fysiska miljön – nämligen ljudnivån.

– Ljudnivån är ofta alldeles för hög. Återigen, lunchen ska vara en social mötesplats och då måste det gå att prata i lugn och ro. Så vi behöver titta på matsalen, hur den är designad och inredd, och försöka hitta sätt att minska ljudnivån.

”En mer integrerad del av skoldagen”

– Skollunchen är en viktig del av dagen, och jag tror att det finns fördelar med en tätare samverkan mellan skolköket och skolans övriga delar. Precis som skolorna idag jobbar ämnesövergripande så bör lunchen inte ses som en fristående del av dagen. Hälsa, miljö, ekonomi – det finns många beröringspunkter mellan skollunchen och undervisningen som vi kan dra nytta av, säger Linda Berggren.

Linda Berggren
Måltidsforskare Umeå Universitet