Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Bli ett proffs på catering

Cajsa Johansson är känd från kockarnas kamp och sin egna verksamhet Cajsa's Kök i Uppsala. Här delar hon med sig av sina bästa tips för en lyckad cateringverksamhet.

– Jag älskar utmaningen i catering; att få ihop alla delar med produktion, logistik och leverans. Och det är så roligt att komma ut till olika miljöer, vare sig det är ett tjusigt slott eller en ombyggd ladugård. Catering är bland det roligaste som finns.
Det säger Cajsa Johansson, Uppsalabon som för 25 år sedan startade lunchrestaurangen Cajsa’s Kök. Det dröjde inte länge innan cateringförfrågningarna började trilla in och idag står cateringen för en stor del av verksamhetens omsättning.

Att styra upplevelsen

För att lyckas med catering måste man arbeta med ett par särskilda utmaningar. En är helhetsupplevelsen. På en restaurang är det någorlunda enkelt att styra över gästernas upplevelse; lokal, inredning, musik och belysning går alla att anpassa efter det intryck man vill skapa. Inom catering är det inte lika enkelt – men det är fortfarande möjligt, menar Cajsa.
– Vid våra mest exklusiva uppdrag har vi en hand med i det mesta och planerar allt från dukning till blomsterarrangemang. På enklare uppdrag kan vår serveringspersonal bidra till upplevelsen, till exempel genom att dekorera borden.
Cajsa’s Kök gör även rena så kallade ”drop-offs” där kunden inte hyr serveringspersonal utan sköter en stor del av arbetet själv. Då är det extra viktigt att maten och uppläggningen skapar en positiv upplevelse.
– Jag arbetar gärna med rätter och råvaror som håller sig krispiga och fräscha, till exempel cruditéer på primörer och chips gjorda på rotfrukter, säger Cajsa.
För att optimera upplevelsen levererar Cajsa’s Kök alla rätter färdigupplagda på hållbara material som glas och porslin. De skickar också med ett kockbrev med instruktioner om vilken ordning man bör lägga upp maten.
– Sedan har vi såklart menyskyltar, för både matupplevelsens och tillgänglighetens skull.

Lakto-ovo-glutenfritt?
Kraven på tillgänglighet är generellt sett höga bland Cajsas catering-kunder. När en person beställer till en hel grupp är det viktigt att det finns något för alla, även de som exempelvis äter vegetariskt eller glutenfritt. För Cajsa är det inget problem att tillfredsställa allas behov utan att köket blir överväldigat.
­– Jag tror på att ha ett starkt grundutbud av grönsaker, det är en hälsosam bas som fungerar för både vegansk och mjölkproteinfri kost. Jämför man med krogen har vi också en stor tidsfördel och kan planera kring önskemålen. Men visst ställer det extra krav på ett kreativt kök med hög kompetens hos kockarna.

Cajsas tips för cateringköket
  1. Ha ett kök med flexibla ytor. Undvik fast utrustning som begränsar bänkytan, det är viktigt att ha utrymme för att lägga upp och förbereda rätterna.
  2. Se om du kan skapa ett kylt förpackningsrum i köket, ett arbetsrum där du på ett mycket hygiensäkert vis kan förbereda kanapéer, snittar och kalla bufféer.
  3. Skaffa en stor holding-kyl där den färdiglagade kalla maten kan förvaras säkert i väntan på