Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Attrahera framtidens kockar

En god stämning och möjlighet till en hållbar karriär med självständiga val - det är ett krav hos de som är på väg ut i kockyrket just nu.

LISA BLOMGREN

Kockstundent,
Restauranghögskolan i Grythyttan

Vad är viktigast för dig i kommande karriär? Hur ska en arbetsplats se ut?
För mig är det A och O vilken stämning och jargong en arbetsplats har. Att känna sig behövd, delaktig och hörd samtidigt som man ständigt utvecklas antingen i det man gör eller på det personliga planet. För mig är det viktigt att jag ska må bra på arbetsplatsen men också mina kollegor, det kommer i sin tur bidra till en bättre stämning på arbetsplatsen och en roligare vardag. 

Det är också viktigt för mig att arbetet planeras för en långsiktig framtid. Jag vill kunna ha förutsättningar att arbeta så att min kropp håller för fler år i branschen. Jag vill kunna välja ett yrke i branschen och satsa på det samtidigt som jag kan ha en familj. Att branschen ställer om och anpassar sig till att alla inte kan/ vill jobba från tidig morgon till sen natt. Det är väldigt få andra branschen som tillåter detta. 

Vad är viktigt för dig som kund när du går ut på restaurang?
När jag går ut på restaurang vill jag inspireras. I allt ifrån kundmöte, inredning, uppläggning och nya smaker.

Vad är ditt tips till krögare som vill locka din generation till sin restaurang?
Jag tror att min generation nästan blivit bortskämda av utbudet som finns idag av restauranger och därför höjer vi våra krav extra mycket. Jag tror att vi går längre ifrån att bara tillgodose våra grundläggande behov utan vi vill vara med om en upplevelse när vi går på restaurang. Sen kan den upplevelsen se väldigt olika ut men just ett litet överraskningsmoment är sådant man minns. Det kan vara allt ifrån bemötande av personalen, en udda smakkombination eller ett nytt sätt att beställa mat eller äta på. 

Pratar man mycket hållbarhet på din restaurangutbildning/arbetsplats?
På Restauranghögskolan i Grythyttan där jag läser andra året kock är hållbarhet ett stort fokus. Det diskuteras mycket om svinnhantering och hållbarhetsfrågor men det blir också tydligt att det är en bit kvar på det arbetet. Oftast blir det både mer effektivt och billigare att slänga mat på kort sikt än att ta vara på den och förädla. Jag hade önskat mer utbildning i hur vi kan optimera och planera våra inköp för att undvika situationer där vi står med för mycket mat. Nu handlar det mycket om att ta det vara på rester och förädla men jag tror som sagt att alla parter tjänar på att undvika det steget allt oftare. 

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
Mina framtidsdrömmar är att jobba med att lyfta svenska producenter och det svenska lantbruket. Att minska importen och ta till vara på vad Sverige har att erbjuda i gastronomi-världen. 

 

OLIVIA HENRIKSSON


Praktikant Restaurangakademien

Vad är viktigast för dig i kommande karriär? Hur ska en arbetsplats se ut?

 Det viktigaste för mig är att jag själv skapar en plattform som jag kan använda på ett flexibelt sätt. Kanske genom att både vara kock på en fysisk restaurang, men även kunna konsultera som matstylist eller receptutvecklare. Jag skulle även vilja utbilda mig inom dryck för att bredda mina kunskaper i att kombinera vin och mat. En arbetsplats ska enligt mig vara ett ställe som jag vill komma tillbaka till dag efter dag. Därför tror jag att det är viktigt att arbetsplatsen på något sätt är inspirerande och att man får lära sig nya saker så ofta som möjligt. 

 

Vad är viktigt för dig som kund när du går ut på restaurang?

Absolut maten, men även känslan man lämnas med. Jag älskar tex att äta på Babette. När jag har varit där känner jag mig inspirerad. För att personalen är otroligt utbildad inom vin, köket är öppet, maten är inkluderande och musiken, stämningen, egentligen allting är en upplevelse. 

 

Vad är ditt tips till krögare som vill locka din generation till sin restaurang?

Sätta ett rimligt pris på maten och tänka på atmosfären mer än själva maten. Precis som med en nattklubb eller en bar tror jag mer att det är känslan och stämningen som drar till sig en crowd.

Pratar man mycket hållbarhet på din restaurangutbildning/arbetsplats?

Ja det skulle jag säga att vi gör. Vi försöker tänka så hållbart vi kan genom att använda allt vi får över från matlagningskurser till vardagarna. Det är sällan vi slänger råvaror pga de hunnit bli gamla eller liknande Max 

 Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

I framtiden drömmer jag om att jobba med mat på en bred nivå. Jag vill både jobba inom krog, men skulle mer vilja bli mitt eget varumärke där catering, matstyling och produktutveckling blir ett del av mitt jobb. Någon gång i framtiden drömmer jag även om att öppna en egen restaurang med genuin och rustik mat.