Plattan som sitter utanför ingången i hjärtat av Östermalm i Stockholm och den fina innegården.
I lokalen på Majorsgatan finns många av kyrkans originaldetaljer bevarade. Den pampiga orgeln står fortfarande kvar i den stora kyrksalen, numera ett rum för möten och event. En halvtrappa ner ligger restaurang Cecconi’s med en lummig terrass som vetter mot innegården. Via det öppna köket får gästerna en intim upplevelse av norditalienska och skandinaviska smaker.
— Vi har vissa signaturrätter som serveras på Cecconi’s, oavsett var i världen du befinner dig, men jag kan såklart inte låta bli att smyga in de nordiska smakerna i matlagningen. Därför är ungefär hälften av rätterna unika för just Stockholm, säger Håkan Carlsson, kock och köksmästare.
Soho House Stockholm slog upp portarna i december 2022 och är sedan dess en av 53 medlemsklubbar med cirka 250 000 medlemmar världen över, från Mumbai i Indien till Miami i USA. Restaurangen har öppet alla dagar i veckan och serverar frukost, lunch och middag. Och precis som klubben så är matsalen avsedd för medlemmar, undantaget är att varje medlem får bjuda med sig tre matgäster vardera.
— Det härliga med Soho House är mixen av alla människor från olika länder, och i det öppna köket får vi en omedelbar feedback från gästerna, säger Håkan. Den norditalienska mattraditionen kännetecknas av råvaror som grädde och smör, färsk pasta på ägg och mustiga grytor.
På menyn i Stockholmsfilialen finns signaturrätter som egentillverkad hummerravioli, pappardelle med vildsvinsragu och carpaccio. Här serveras även olika pizzor toppade med svart tryffel, kronärtskocka och prosciutto San Daniele. Varje onsdag kväll lagar Håkan och hans team cacio e pepe direkt i ett parmesanhjul ute i restaurangen.
— Parmesan är helt klart en favoritråvara och om jag skulle gissa så beställer vi ungefär 300 – 400 kilo parmesan från Menigo varje år. Det är en riktigt bra och prisvärd DOP-märkt Parmigiano Reggiano som vi använder enormt mycket. Som fyllning i vår egentillverkade ravioli, i friterad arancini eller riven över pasta.
En annan typisk internationell Soho House-rätt är zucchini fritti och hemligheten bakom den otroligt krispiga ytan är bland annat havredryck och en mix av tre olika sorters mjöl.
— Vi ville göra den här rätten så bra och krispig som vi bara kunde. Vi skivar zucchini i ett visst antal millimeter, lägger den i saltlag, låter den rinna av och blandar med havredryck. Därefter vänder upp den i mjöl. En stående rätt på menyn som alltid är lika populär.
Sedan starten har Menigo varit huvudleverantör till restaurangen, ett långtgående samarbete som Håkan tagit med sig från tidigare arbetsgivare.
— Jag har jättebra kontakt med Färskvaruhallen Menigo och vet att vår säljare Henning Kvick har full koll på kvalitet och ursprung efter sina besök hos köttproducenterna. Med Menigo vet vi att produkterna generellt håller en väldigt hög kvalitet och vi känner oss alltid trygga med att vi får bra råvaror levererade.
Håkan har tidigare jobbat på stjärnkrogar som Eriks och Oaxen slip samt bland annat Hotel At Six och Grand Hôtel, och 2016 tävlade han i Årets Kock. När han fick erbjudandet om att jobba på Soho House var det främst det italienska köket som lockade och möjligheten att få jobba med gäster från hela världen.
— Det är faktiskt svårare att laga den här typen av mat eftersom råvarorna är så pass framträdande och verkligen måste få skina. Om vi inte har bra råvaror som den bästa kvaliteten på mjölet, en riktigt god parmesan eller italienska tomater, så funkar det inte. Det är milsvids skillnad i smak.
Och på frågan om hur det känns när en rätt verkligen sitter säger Håkan:
— Eftersom jag har jobbat så pass länge i branschen så har jag svårt att överraska mig själv, men visst det finns situationer när nackhåren reser sig. Då vet man att man har lyckats.
Två favoriter bland Menigos egna varor, vispgrädde och Parmigiano Reggiano 12 månader.
Menigos egna varor håller både hög kvalitet och är prisvärda. Prova själv!
Namn: Håkan Carlsson Yrke: Kock och köksmästare på restaurang Cecconi’s Bakgrund: Eriks, Oaxen slip, Hotel At Six, Grand Hôtel och Hotel Rival. 2016 tävlade han i Årets Kock.
Här hittar du mer inspiration med våra egna varor: Som härliga recept och historiska fakta kring Parmigiano Reggiano, pasta och hur den italienska matkulturen har kommit att bli så älskad i Sverige.