Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Så kom den italienska maten till Sverige

Våra egna varor
Våra egna varor
05 maj 2025
Italiensk matkultur har en lång historia i Sverige. Både makaroner och parmesanost fanns på Stockholms slott i 1600-talets mitt men det är först vid 1800-talets början som vi får vi en uppfattning om dess smak.

Från obehagligt till populärt

Charterresorna banar väg för italiensk mat
I början på 1800-talet skriver kokboksförfattaren Johan Winberg avvisande att italienarnas mat med mycket olja, lök och peppar gör den ”obehaglig för oss”. I början av 1900-talet är tonerna mer positiva och rätter kallas för ”à la Italienne”. En italiensk sås innehöll hackade tomater och skinka, och en glacebomb Italienne byggdes upp på citronglass och aprikoser. Mat är som alltid en känsla som ska motsvara en drömsk längtan.

Det dröjer till efter andra världskriget innan svenskarna försiktigt omfamnar riktiga italienska rätter och inte bara smaker, först med espressokaffe och små pizzor som förrätt i 50-talets början. 1950–60-talens charterresor gick till Italien och svenskarna möter nu riktig italiensk mat.
Pizza och bröd
Att laga maten själv hemma beskrevs som omständligt men matjournalister som Ria Wägner och Pernilla Tunberger förenklade och visade vägen. På 70-talet utvecklar vi pizzan, från ett napolitanskt mellanmål och drinktilltugg på franska rivieran, till en stor måltid i sig. Vi är en brödätande nation så det sena 1900-talets foccaciabröd, bruschetta och den då nyskapade ciabattan blir poppis. Viktiga influencers idag är inte matlagare från Italien utan oftare TV-kockar från Storbritannien och USA som gör om italienska original till rätter för vår smak och konsistensideal.

Italienska pizzabottnar

Våra populära pizzabottnar förgräddas i stenugn utanför Neapel i Italien. De levereras fryst och är enkla att hantera.

Foccacia & surdegsbröd

La Boulangerie är Menigos eget varumärke för bröd.

Vill du ha mer lunchinspiration signerat våra egna varor?

Richard Tellström

Den historiska texten är skriven av Richard Tellström som är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV. Han arbetar som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier.