Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Parmesan

Om Parmesan
Våra egna varor
23 maj 2025
Varför säger vi i Sverige parmesan och inte Parmigiano Reggiano eller Grana Padano som i Italien? När dök dessa fantastiska hårdostar upp för första gången och hur har de kommit att bli så populära som de är idag?

Parmesan som måltidsavslutning och till gratinerad fisk

Redan i 1600-talets mitt åts parmesanost på Stockholms slott. Förmodligen som måltidsavslutning och inte strödd ovanpå rätterna för gratinering. Namnet kommer av en kombination av staden Parma och formaggio (ost), alltså parmigiano. Redan på transporten till Sverige bytte den namn vid omlastningen i Amsterdam där man sa parmezaan. I 1900-talets början används parmesan till både gratinerad fisk och i fiskfyllning. Prins Eugen var mycket förtjust i hemgjorda makaroner med rikliga mängder parmesan på, och från 30-talet kan man köpa den både hel och riven i finare ostbutiker.

Blir allt mer populär i omgångar

Efter andra världskriget blir italiensk mat poppis och parmesanen så uppskattad att den från 50-talets mitt finns att köpa torr på ströburk och i påse. Nästa parmesanboom, nu färskare, kommer med peston. Visserligen introducerades den av matjournalisten Hiram redan på 60-talet men den får sitt stora genombrott
på 90-talet tillsammans med pastaätandet. Vår tids parmesanförsäljare i städernas gathörn säger något om dess popularitet.

Vill du ha mer lunchinspiration signerat våra egna varor?

Richard Tellström

Den historiska texten är skriven av Richard Tellström som är en svensk etnolog, måltidsforskare och historisk researcher inom film och TV. Han arbetar som föreläsare om mattrender, matkultur och människors matideal, samt som redaktör och researcher för historiska TV-serier.