Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

I vårt erbjudande: Sous vide

Sous Vide har äntligen kommit att revolutionerat våra hemmakök! Genom att vakuumförpacka ditt kött och tillaga i vattenbad kan du uppnå perfekt resultat varje gång!

Sous Vide – Perfekt kött varje gång!

VAD ÄR SOUS VIDE?

Sous Vide betyder under vaakum på franska. Det är en tillagningsmetod som ofta används på restauranger men som är absolut lika enkel att använda hemma. Råvaran vacuumförpackas i plastpåse och sänks ner i ett temperaturkontrollerat vattenbad.

Med denna metod så bevaras både saftigheten och smakerna i råvaran du tillagar. Vattenbadsmetoden lämpar sig speciellt bra för kött då det går att få exakt grader. Tänk en perfekt biff medium rare rakt igenom. Även grönsaker blir bra i sousvide. Smakerna och färg samt näringsämnen bevaras då de inte späs ut av kokvattnet.

VILKEN UTRUSTNING KRÄVS?

Sous Vide-stav
Eller cirkulator som enkelt förklarat är en termostat där man kan ställa in exakt temperatur samtidigt som vattnet cirkulerar runt råvaran.

Vacuummaskin och vacuumpåsar
Att vakumföpacka din råvara är en viktig del av sous vide metoden. För att göra detta behöver du vakumpåsar och en vakummaskin, alternativt en vakumförslutare.Det är vakuumförpackningen som möjliggör att alla smaker och aromer innesluts.

Kastrull
En kastrull eller kantin av lämplig storlek att fästa sousvide-staven på och lägga den vacuumförpackade råvaran i.

VILKA KÖTTDETALJER PASSAR FÖR SOUS VIDE?

Vissa köttdetaljer passar bättre än andra. Magra detaljer så som fläskkött blir ofta torra vid vanlig tillagning men med sousvidemetoden bevarar man saftigheten och kan tillföra en mer intensiv smak.

Tuffa detaljer som har grövre struktur lämpar sig också väldigt bra för sousvide. De får gå länge på låga temperaturer för att bryta ner proteinet.

Vissa detaljer kan tillagas i upp till 48 timmar. Om du väljer detaljer med mycket fett i till exempel fläskkarré eller entrecote då är det viktigt att steka på det efteråt för att ta tillvara på den goda smaken som fettet ger när det smälter och maillardeffekten uppnås.