Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Säsong i sjö och hav

Den svenska hav- och sjösäsongen gör entré, med andra ord är det högsäsong att skapa härliga menyer av lokala råvaror från våra vatten.

När sommargästerna återgår till sina arbeten startar kräftsäsongen. Det är inte bara den inhemska gästen som lockas av den svenska mattraditionen. Undersökningar visar på en stark efterfrågan av turister som gärna besöker Sverige för att uppleva en traditionell kräftskiva. Förläng därför sommarsäsongen genom att duka långbord med havets skatter.

Högsäsong i Färskvaruhallen

Som kund till Menigo har du inte bara möjlighet att handla från ett brett sortiment av fisk, skadjur, frukt och grönt. Vi kan även förse dig med mycket kunnig personal från säljare till produktspecialister som hjälper dig att få tag i alla de råvaror säsongen har att erbjuda. En stor del av sortimentet från färskvaruhallen är ekologisk och vi jobbar med allt från lokala producenter till leverantörer från hela världen. 

Nykokta kräftor direkt från hallen

Kräftpremiär, färsk löjrom och svensk hummer. Det är några av de härliga råvaror som vårt dotterbolag EkoFisk kan erbjuda när säsongen stundar. Här har merparten av personalen varit med sedan starten 1999. Med en tät kontakt mot kund är EkoFisk gärna med när menyn skapas så att ni tillsammans kan komma fram till vad som är rätt fisk för just din verksamhet. En av flera anledningar till att de tituleras som Kunglig Hovleverantör. EkoFisk finns placerad i vår färskvaruhall i Årsta och vi erbjuder leverans till kunder över nästan hela landet.

Ta hjälp av din expert - kontakta oss:
EkoFisk
Färskvaruhallarna

HAVSSÄSONG

Hållbart, lokalt och efterfrågat

Att ta tillvara på vad våra vatten har att erbjuda i säsong är både bra för miljön och för plånboken. Vi ser också en ökad efterfrågan på lokal fisk och skaldjur från restaurangkunden. Här hittar du några smarta val.
 

Musslor

Musslor har en stark ställning när det gäller hållbart vattenbruk. De livnär sig på partiklar och plankton genom att filtrera vattnet och behöver inte matas med foder. I stället bidrar de till att minska övergödningen, även om de lokalt orsakar ackumulering av närsalter, samtidigt som de producerar mat till både människor och djur.

Vi har ett brett sortiment på musslor som du enkelt hittar här.

Alger

Alger innehåller lika mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som broccoli och spenat. Redan på vikingatiden användes och uppskattades alger som föda. Algerna var lätta att hitta, kunde skördas nästan året om och enkelt torkas och förvaras. Även om vi i dag ligger långt efter japanernas konsumtion på cirka elva kilo per person och år, är trenden ökande i vår del av världen och algerna har stor potential som framtida proteinkälla.

Vårt sortiment av alger finns att hitta via din färskvaruhall eller Kolla in utbudet här>

Duka för
kräftskiva

Sensommar, skördefest och skaldjurssäsong - det är dags för kräftpremiär. En uppskattad högtid i Sverige som även lockar turister över hela världen.  

Ge utrymme för kräftor, västerbottenpaj och kryddost, ljusslingor, vimplar och festlyktor på restaurangen. Vi tipsar om hur du kan forma högtiden på din restaurang och självklart förser vi dig med de nykokta kräftorna och alla tillbehör till långbordet.

LÖNSAMHET PÅ KROGEN

Så lockar du turisterna

Traditionellt sett öppnar kräftfisket i början av augusti och sträcker sig in i september. Utforma en kräftmeny med de klassiska tillbehören och varför inte anordna några festtillfällen för dina gäster att boka in.

  1. Erbjud en stående kräftmeny med signalkräftor, rökta räkor, aioli, smetana, knäckebröd, kryddost, västerbottenpaj, gräslök & rödlök.
  2. Erbjud ett samlat dryckespaket inkluderad den populära snapsen. Ladda med hattar och sånghäften om så önskas.
  3. Dekorera  med, ljusslingor, vimplar och festlyktor för att annonsera om perioden.
  4. Anordna ett eller flera festtillfällen i form av bokningsbara kräftskivor. Här kan du med fördel ta i lite extra med dekoration och varför inte ta tillfälle att arrangera med liveband.


Kolla in hur några kollegor i branschen gör när det är dags för kräftsäsong:

https://wedholmsfisk.se/kraftmeny/

https://sturehof.com/det-goda-livet/kraftskiva/

https://www.rokeriet-fjaderholmarna.se/kraftskivor/


Du vet väl att vi kokar kräftor i vår färskvaruhall?
Ta hjälp av din expert - Kontakta oss här:
EkoFisk
Färskvaruhallarna

Hållbara märkningar

Vi har grupperat alla varor med märkningar och certifieringar kopplade till miljö och etik. Etiketten "Hållbara val" visar alltså vilka produkter som faktiskt är mer hållbara än andra. Här gudar vi dig till ett hållbart inköp i vår webbshop.

Att handla varor med märkningen ”Hållbara val” ämnar vi att ge dig möjligheten att bidra till bättre miljö och samhälle. Med produkter märkta "Hållbara val" väljer du en en produkt som är certifierad utefter exempelvis:

ASC - miljökrav för odling och foder samt etiska krav för djurhälsa och arbetsvillkor.
MSC - krav på hållbara fiskemetoder och fiske på hållbara bestånd och dels krav på spårbarhet i värdekedjan för att förebygga fusk.
KRAV - krav på ekologisk grund med höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Kan jag söka specifikt efter dessa produkter i sortimentet?

I webbshoppen finner du filtermenyn i vänsterspalten, här kan du även förstora alternativet ”Hållbara val”. Då filtreras din vy efter varor som har dina markerade alternativ. "Hållbara val" innebär märkning från minst en av MSC, ASC, EU-ekologiskt och Krav.

Vad betyder de olika märkningarna. Det kan du läsa mer om här - https://www.menigo.se/hallbarhet/miljo-och-kvalitetscertifieringar

Läs även vår hållbarhetsredovisning som du hittar här.

Hållbara val

Filtrera i vårt sortiment efter certifierade produkter.
Till webbshoppen