Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

En hel värld av färs

Köttfärssås, pannbiffar eller cevapcici? Oavsett vilka färsrätter du är sugen på finns idag vegetariska alternativ att köpa och äta. Låt oss ta en titt på utbudet!

Marknaden för växtbaserade produkter växer snabbt. De senaste tre åren växte marknaden med nästan 16% per år och under 2019 nådde försäljningen av växtbaserade alternativ till kött närmare 900 MSEK i den svenska dagligvaruhandeln. De allra flesta växtbaserade färser är milda i smaken och kan kryddas efter smak. Vi har många alternativ att välja på i sortimentet med allt från sojafärs till andra alternativ med baljväxter, ärtor, svamp och alger som bas. I den här guiden får du en komplett översikt av just växtbaserad färs och tips på vad man med fördel kan använda färsen till.


Vad är växtbaserad färs?

Växtbaserade färser är oftast helt fria från animalier och utesluter per automatik allergener som mjölk (laktos och mjölkprotein), samt skaldjur (blötdjur och krätfdjur).

  • Växtbaserad färs i sig efterliknar köttfärs och kan antingen formas eller stekas i smulor. 
  • Den innehåller mellan 15-20 gram protein per 100 gram färs beroende på tillverkare, vilket är lite mindre än köttfärs som ligger på 22-25 gram protein per 100 gram. 
  • Växtbaserade färser innehåller hälsosamma fibrer och mindre mättat fett än köttbaserad färs.

Formbar eller ej?

När man som kock väljer färs utgår man oftast från maträtten. Ska färsen formas till biffar, järpar och bullar eller ska det lagas en färssås? Basen i de olika färserna är olika men de går antingen att forma eller så är de smuliga till strukturen.
Så här väljer du

Ärtor

För att göra ärtprotein tas protein och fiber ut från utvalda ärtor. De blandas sedan med till exempel spannmål och kryddor och behandlas under värme och tryck till en massa, som kan användas till olika produkter med olika konsistens och struktur.

LÄS MER

Soja

För att göra produkter av sojaprotein ser processen lite olika ut beroende på produkt men i grunden handlar det om att utgå från torkat sojaprotein där övriga ämnen från sojan har tagits bort. Sedan läggs annat till såsom kryddor och ofta spannmål.

LÄS MER

Svamp

För att göra svampprotein används proteinet från mögelsvamp, så kallat mykoprotein. Proteinet odlas i stora sterila jästankar med syresatt vatten där man tillsätter stärkelse (från vete) som svampen ”äter”. Det bildas då en fast degaktig produkt som samlas ihop, torkas, tvättas och blandas med kryddor och aromer.

LÄS MER

Så gör du egen färs

Att göra egen växtbaserad färs är inte alls svårt. En bra grund är att blötlägga bönor och ärtor själv. Magnus Naess på Generation Waste ger dig receptet på vegofärs i 4 enkla steg.
Gör så här