Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information

2018-12-14 Vi vill avluta detta året med en sista information och med att tacka för visat intresse under det år som gått och önskar ett fortsatt gott samarbete under 2019! Ät gott och stressa lagom! God Jul & Gott Nytt År!

Snön dalar härligt över delar av landet och kylan har tagit sig ett grepp över resten av landet också. Vi hoppas att ni får en bra sista julbordsvecka. Våra svenska odlare avslutar nu successivt och kvar blir nu de som har produkter inlagrade.

Frukt

Det är äntligen högsäsong för citrus nu när Spanien är igång för fullt och den första lite torrare perioden är över, de är precis så där söta och saftiga som vi vill ha dem nu. Läs gärna om vilka olika sorter som finns i citrusreportaget som ligger uppe på Färskvarubloggen. De ekologiska alternativen är också prisvärda just nu.

Det finns goda svenska äpplen på lager! Som ni vet är det läge att prioritera svensk frukt i år! Vi fokuserar på Aroma som finns kvar till jan/feb. Ingrid Marie finns också och kommer att finnas ett bra tag till. Cox Orange däremot finns bara december månad ut. Vi återkommer med vilken sort som ersätter Cox.

Druvorna är både väldigt goda och fina nu och odlas i Sydafrika men till högre prisbild än normalt. Conferencepäronen är belgiska och väldigt fina. Avokadon vi har nu odlas i Chile och vi ser nu en svagt stigande prisbild. Vi tror att vi kommer se högre priser till jul & nyårshelgerna p g a en högre efterfrågan.

Grönsaker

Isberg och roman har haft det lite utmanande med kvalitén någon vecka som följd av dåligt väder med extremt mycket regn för någon/några veckor sedan. Det är nu över och både väder och kvalité är under kontroll igen.
Blomkål tar vi nu från Frankrike och har valt att köra den ofilmad. Generellt är det väldigt mycket blast på fransk blomkål men vi har bett leverantören ta bort några lager för att slippa transportera onödig blast. Det gör att det blir ett lite dyrare kilopris men i slutändan blir det ändå billigare.

Vi säger nu tack och hej till våra svenska purjo- och spetskålsodlare för i år och det blir holländsk råvara på både grön och röd. Svensk savoykål är också snart slut för säsongen. Vi tackar nu även de svenska odlarna för årets säsong av den lila salladskålen Sallarossa. Tyvärr har det konstaterats att den inte fungerar att odla i södra Europa utan vi får se fram emot den svenska premiären i juni/juli igen.

Basgrönsakerna från Spanien flyter på bra just nu. Paprika, aubergine och zucchini rullar utan större problem. Tomater är det lite brist på och prisnivåerna är relativt höga. Passa då gärna på att testa den nya spanska tomaten Sweet Marmande som nu lanseras över Europa. Vi har ett extra bra pris på den just nu så prova den mer än gärna.
Den svenska vildsvampen är nu i princip slut och trots den extremt torra sommaren så blev det en ganska okej svampsäsong ändå. Nu finns det vildsvamp att få tag på från andra delar av Europa och världen men givetvis till högre priser.

Vi har nu ett gäng nya sorters groddar i sortimentet. Det finns t ex. groddar på broccoli, fänkål, grönkål och purjolök. Prova gärna och se vilken som blir din favorit!
För dig som känner att du har vill ha variation på potatisen till lunchen kan vi rekommendera att testa vår potatismix. Det är en blandad låda med tre olika sorter och tillika tre olika färger. Mitt tips är att rosta den i ugnen med skalet på för att få bästa färgeffekten. En potatis att variera med emellanåt och en möjlighet att sätta lite extra färg på lunchen.

Sommarens torka

Vi kommer med största sannolikhet att bli en utmanande vår på rotfruktssidan. Den orangea morotsskörden har en betydligt sämre skörd än vanligt och de orangea morötterna kommer därför ta slut tidigare än vanligt. Det som är lite roligt är att de färgade morötterna faktiskt haft en ganska normal skörd. Nu i december och hela januari har vi därför en lägre prisbild på de färgade morötterna. Använd mer än gärna de färgade nu när tillfälle ges och hjälp till att dryga ut den svenska orangea morotsskörden.