Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Citrus i alla former

2018-12-05 Det är nu högsäsong för citrus! Både apelsiner, clementiner och citroner är nu spanska.

Vi är nu inne i december månad och vintern har anlänt både kalendermässigt och temperaturmässigt den senaste tiden. Vad passar inte bättre då än att kunna fylla på med extra vitaminer nu när vi har goda apelsiner att njuta av. Det tar alltid lite tid i början av en säsong för frukten att sätta sig och bli så där saftig och söt som vi vill ha dem. Även om vi har haft spansk citrus ett tag så är det nu den börjar bli riktigt bra och blir bara bättre och bättre.

Apelsin

Vår apelsinodlare, Candido, berättar att säsongstarten var 15-20 dagar senare än vanligt p g a att juli månad var sval vilket försenade mogningen. Säsongen startar när frukten nått en viss sockerhalt och en angiven andel juice. Detta är värden som är styrda genom lagstiftning. Säsongen började med tre veckors regn vilket gjorde att de inte kunde plocka i samma utsträckning som vanligt men efter en lite otursam start har de äntligen kommit igång och plockar nu fulla volymer.
Årets skörd ser väldigt lovande ut. Förra årets säsong var lite knagglig både i ytfinish och volym men i år ser det ut att bli normalskörd med bra kvalité, rätt storlekar, snygga skal och bra volymer.

Det bästa av allt, de har en riktigt god smak i år. Nu gäller det bara att vädret fortsätter vara bra.

Candido driver ett privatägt företag som består av tre odlarfamiljer. De odlar själva ungefär hälften av volymen de säljer och har ytterligare 10 odlare nära kopplade till sig för resten. Odlingarna finns i Andalusien, i södra Spanien i provinserna Sevilla och Cordoba utmed Guadalquivir-dalen.

Blodapelsin

I dagarna släpps även säsongens första blodapelsiner från Italien. Man kan med fördel vänta lite med dem så att de hinner få lite färg. Nyhetens behag är ju alltid kul men det blir inte blodapelsin ”på riktigt” med ordentlig färg förrän i början/mitten av januari när de fått lite kyliga nätter. Nu i början brukar det vara gult kött med strimmor av rött som sprider sig ut från apelsinens mitt.

Blodapelsinen utvecklar ett ämne som kallas antocyanin just för att skydda sig mot kylan och för att kunna klara av dessa extrema skillnader, och ämnet orsakar även den röda färgen.

Citron

Citronodlarna har börjat säsongen bra så när som på att de har stora volymer på små storlekar och mindre volym på de stora sorteringarna som vi använder. Sorten är Primofiori som vi kommer att se till slutet av säsongen då Vernas tar över innan vi lämnar Europa någonstans i mitten av sommaren. Kvalitén ser ut att bli bra men blir bättre så snart man inte behöver hjälpa citronen att mogna, vilket man gör i början av säsongen. Den behöver en liten knuff på vägen för att mogna klart. 

Citrusfrukter

Det finns även andra roliga citrusfrukter nu. Har du t ex provat fingerlimen? En grymt läcker produkt som ser ut som ett finger. Inuti finns magiskt goda kaviarliknande små kulor. Därav att fingerlime även kallas citruskaviar. Läcker både för öga och gom.

Det finns också en handliknande citrus som kallas Buddhas fingrar eller Buddhas hand. Den är gul i skalet likt en citron men har inget fruktkött att tala om utan har ett nästintill massivt vitt innanmäte utan kärnor. Den har en sötare och mildare citrussmak än citronen.

Botanisera bland de olika citrussorterna och förgyll vintern med härliga fräscha citrussmaker!