Låt kalv och lamm ta plats på vårmenyn. Kalvkött, med sin möra, mjälla textur och lamm med sin aromatiska karaktär. Oavsett vilken detalj du söker, har vi råvarorna som lyfter säsongens måltider.
Lammkött har en rik, saftig smak med en mild sötma och lätt viltighet. När det tillagas blir det mört och får en härlig balans av fett och köttighet, ofta med en mustig, aromatisk eftersmak.
Kalvkött har en mild, fin smak med en söt och delikat karaktär. När det tillagas blir det mört och saftigt, med en mjuk textur och en lätt smörig eftersmak som ger en elegant, mild köttupplevelse.
Gödkalv
Föds upp på 80 procent mjölk eller mjölkersättning och 20 procent foder, som ensilage. Vanlig slaktålder är omkring 7 månader med en slaktvikt på 120–180 kilo. Köttet från en gödkalv har en mild smak och en mör textur, färgen är ljusrosa. Gödkalvar föds upp för att kon ska mjölka och för att säljas som kött. Det här är en vanlig uppfödning i Holland, som står för en stor del av produktionen i Europa.
Mellankalv
Slaktas normalt mellan 8–12 månader och motsatt till den mjölkuppfödda så får gödkalven 80 procent ensilage och 20 procent mjölkersättning eller mjölk. Slaktvikten ligger på 180–210 kilo. Eftersom mellankalven är större, något äldre och har ett järnrikare foder blir också köttet mörkare och smaken kraftigare. Fortfarande finns den milda kalvsmaken kvar. Inom svensk kalvuppfödning förekommer oftast mellankalv.