Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ett, två, tre – rosé

Specialisten tipsar
I Frankrike produceras omkring en tredjedel av världens roséviner. Druvan grenache som odlas i södra Frankrike har en hög syra, lagom strävhet och passar därför utmärkt för roséviner. I Provence är man specialiserad på ljusa, lätta och torra roséviner.

Populärt året om

Vad har färgen på rosévinet för betydelse och hur ska man tänka när det kommer till rosé och mat? Vi har frågat vår dryckesspecialist Mikael Lidberg.

Är färgen avgörande för smak och kvalitet?
— Roséviner får ofta en fylligare smak och en djupare färg när druvskalen får ligga med ända fram till jäsningen. Rosévinet Tavel som tillverkas i Rhône sägs vara bland de bästa i världen är ett mörkare rosévin med kraftigare karaktär. Så ljusare rosé är inte nödvändigtvis ett kvalitetstecken, vilket många tror.

Några nya trender inom rosé?
— För cirka 10–15 år sedan sålde vi nästan inga roséviner under vinterhalvåret på Menigo, men nu säljer vi året runt. Rosé är ett bra komplement till rött vin, om man till exempel är känslig för kraftiga röda. Rosévin har även börjat att få en annan status till mat.

Rosé till mat, hur ska man tänka?
— Tänk ungefär som du gör med vitt vin. Den ljusa rosén funkar bäst till lättare mat, som sallader, tapas och skaldjursplatåer. Den fylligare rosén funkar bättre till grillad fisk och kyckling, gärna med feta tillbehör som såser, eller en klassisk toast skagen.

Typiska karaktärsdrag för rosé?
— Något som är typiskt för ett rosévin är att det ska användas för en tidig konsumtion, alltså det är generellt inget lagringsvin. I sommar kommer vi exempelvis se viner med årgång 2022 och 2023 på krogarna.

Glasets utformning handlar om att presentera vinet på bästa sätt. Ett vitvinsglas med en smalare kupa passar bäst till lätta rosé och en större kupa på glaset är att föredra till ett kraftigare rosé.
Glasets utformning handlar om att presentera vinet på bästa sätt. Ett vitvinsglas med en smalare kupa passar bäst till lätta rosé och en större kupa på glaset är att föredra till ett kraftigare rosé.

Glasets utformning handlar om att presentera vinet på bästa sätt. Ett vitvinsglas med en smalare kupa passar bäst till lätta rosé och en större kupa på glaset är att föredra till ett kraftigare rosé.

VILL DU HA MER ROSÉ?

Vi har valt ut fler roséviner för säsongen.

För dig med alkoholtillstånd

Så blir det rosé!

Tillverkningstekniken varierar, men en vanlig metod är att krossa blå druvor och låta skalen macerera i musten i några timmar. Vinet får då sin rosa färg. Önskar man en kraftigare smak så kan skalen jäsas med musten en stund.

Strävare och fylligare vin

”Saignée” är en annan metod där alla druvor läggs i en stor presstank för att sedan tappa av en del av rosémusten. Musten som blir kvar i tanken får då en större andel skalmängd och används till strävare och fylligare rödvin.

Mer vårinspiration?


KLICKA HÄR >