Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vikentomat är godast!

Hos Vikentomater odlas 96 olika sorters tomater som kräver en specialframtagen manual för att beskriva smakupplevelsen.

I den lilla skånska orten Viken, vid kusten söder om Höganäs, huserar Vikentomater. Familjeföretaget har skördat tomater här sedan 1964 och drivs sedan 25 år av Mats Olofsson och hans fru Susanne. Paret har under åren utvecklat verksamheten från enbart odling till ett omtyckt besöksmål med gårdsbutik, café och bistro. Här odlas även en uppsjö av bär och på gården växer grönsaker på friland. Tomaterna plockas för hand direkt ner i den kartong som kunderna sedan köper i butik eller från grossist.

 

– Vikenmix är en storsäljare hos grossisterna, en 3-kiloslåda med blandade sorter. Något jag önskar att alla som hanterar tomater funderar över är om man verkligen behöver ha tomaterna i kylen, säger Mats. Tyvärr tappar tomaterna en hel del smak då.

 

Mats och Susanne har utvecklat sortimentet från endast röda ”standardsorter” till 96 olika sorters tomater och kan stoltsera sig med att vara en av de bästa i branschen. Genom åren har de mottagit utmärkelser som Årets Matproducent, Årets företagare i Höganäs Kommun, och prisats - för utomordentliga insatser i svensk matkultur - av Gastronomiska Akademien. Bakom framgången ligger förstås hårt arbete.

Från frö till frukt

De första tomatfröerna sätts i jorden vecka sju och därefter övervakas plantorna noggrant för att skyddas från skadedjur och sjukdomar. Här används inga kemiska bekämpningsmedel utan istället sätts nyttodjur in för att besegra skadedjuren. Tomaterna odlas i pimpsten, ett vulkaniskt material som lätt kan återanvändas. Kombinerat med humlor, sol, vatten och gödning får plantorna ett optimalt klimat att frodas i.

Vikensmaker

Inne i gårdsbutiken säljs de minsta tomaterna på lösvikt i en speciell ”to go-mugg”. För att kunderna ska veta hur tomaterna smakar har man upprättat en manual som kallas ”Vikensmaker”. Här graderas sorterna på en tregradig skala av söthet, fasthet och smakstyrka.

– Det finns allt från små specialtomater och stora bifftomater med olika konsistenser och smaker där jag tycker man välja tomat utifrån vad som ska lagas för dagen. Jag brukar jämföra det med att gå på systembolaget, det handlar om att välja rätt tomat till rätt maträtt, menar Mats.

Stjärnkockar i växthuset

Det nära 10 000 kvadratmeter stora växthuset är inte bara en plats för grönsaker och bär. Efter flera förfrågningar från namnkunniga kockar, om att få laga mat i växthuset, har det mynnat ut i ett traditionsenligt event. Under sommaren har bland annat Sveriges representanter i Bocuse d’Or, Sebastian Gibrand och Robert Sjöberg, varit på plats och gjort en unik tomatprovning - passande nog är tomat huvudråvara i årets final som avgörs i Lyon 26–27 september.

– Våra event är publikdragande och innebär en möjlighet för publiken att få besöka oss och samtidigt träffa de mest kända kockarna i Sverige, säger Mats och fortsätter. Det här ökar också förståelsen mellan oss som producerar, kockarna samt grossisterna som ser till att råvarorna hamnar rätt. Det är ett fantastiskt samarbete oss emellan.

Mats Tomattips:


”Generellt tycker jag - desto enklare, desto godare. Tomater har så enormt många olika användningsområden och det viktigaste är att använda smakrika tomater och inte nedkylda tomater som inte smakar någonting”.

  1. En brödbit, några tomater och lite vitlök.
  2. En klassisk Caprese, buffelmozzarella, skivade tomater, olivolja och färsk basilika
  3. En kall Gazpacho en varm sommardag.