Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Låt smaken visa vägen till hållbar skolmat

Spännande smaker, smarta knep och en stor portion matglädje gör skolmaten mer klimatsmart. Här får du några tips som hjälper dig att lyckas.

Så kan smak minska svinn

För många barn kan en ny maträtt vara en hög tröskel att passera. Men smaksättningen gör stor skillnad – inte bara för själva matupplevelsen utan också för att fler ska våga ge den chansen. Smaker som man känner igen gör det enklare att prova okända rätter. Till exempel kan en ”tacokryddad blomkål” vara ett smart sätt att introducera en ny råvara och en heltvegansk rätt med potential att bli en ny favorit.

Satsa på mångsidiga smaksättare

Genom att använda ingredienser med flera användningsområden kan du göra mer med mindre. På det sättet kan du kapa dina kostnader och minska ditt svinn. När samma kryddblandning används till flera rätter kan du vara säker på att förpackningen töms i bunkar och grytor istället för i soporna.

Gör något spännande av gammal skåpmat

Att grönsaker är nyttiga, färgglada och hållbara är sen gammalt. Och visst räcker det ofta att bara skära upp och servera precis som de är. Men du kan också ge dem lite extra kärlek och lätt förvandla en vanlig grönsak till en smakupplevelse. Här får du några tips på hur enkla, billiga, kanske till och med tråkiga grönsaker kan kombineras med bra smaksättare för att bli riktigt spännande.

Pumpa

Säkert kort: Ingefära
Testa också: Timjan

Blomkål

Säkert kort: Curry
Testa också: Mynta

Morot

Säkert kort: Fänkål
Testa också: Kardemumma
Köp Santa marias produkter här:

Salsa Chunky Medium dunk

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 114503
FRP
2x3,7 kg

Tacosås Mild kanna

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 114506
FRP
2x3,7 kg

Taco Original Spice Mix

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 119360
FRP
6x532 g

Tortillabröd 20 cm EKO

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 123655
FRP
12x320 g

Tortillabröd 20 cm Glutenfri

Santa Maria
Kolonial
Art.nr. 125559
FRP
12x224 g

Fler klimatsmarta tips för skolan

Servera lite kunskap

Klart man vill veta vilka som är världens dyraste kryddor och hur man förvandlar en korianderhatare till en korianderälskare. Med små portioner av spännande kunskap kan vi väcka intresset för mat, bidra till sunda kostvanor och mindre svinn.

Låt barnen tycka till

Delaktighet ger engagemang. Därför är det smart att involvera barnen i det som serveras i skolan. Att jobba med särskilda önskeveckor eller att låta eleverna namnge rätterna på menyn är två enkla sätt att göra det.

Prova smakskedar

Om barnen får smaka först, innan en ny rätt läggs upp på tallriken kan det bli lättare att våga prova. Samtidigt är det ett sätt att minska svinnet. Det enda som behövs är rätt många skedar.