Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vildplockat på din meny – trenden här för att stanna

Trendspaning
Vildplockat
12 juni 2025
Trenden med vildplockat på menyn har kommit för att stanna. Mest populärt bland kockar och krögare är idag ramslök, harsyra, spansk körvel, kirskål och nässlor.

Thobias Fridh, Färskvaruhallen Menigo, trendspanar

Att använda ingredienser som är plockade direkt i naturen har blivit ett allt vanligare inslag på restuarangmenyer. Många gånger handlar det om växter som många skulle betrakta som ogräs, men som faktiskt går att äta och ger fin smak.  

- Ja, trender har varit allt från ogräs till mer primör som ramslök, men med åren skulle jag säga att det har landat i ramslök, harsyra, spansk körvel, kirskål och nässlor för många kockar. Sedan har vi vissa restauranger som kommer med önskemål om unikt plock och då ser vi självklart till att få hem det, säger Thobias Fridh, kategoriansvarig för Färskvaruhallen Menigos Utvalt och nära-sortiment.

– Jag är självmväldigt förtjust i vildplockat som krispig strandkål, kamomill samt olika typer av blomblad. Här har vi folk som går och plockar vilt och levererar grödorna i askar. 

LÄS MER! Så använder du de vildplockade produkterna på din meny

Säsong från vår till tidig höst

Säsongen för det vildplockade pågår generellt från vår till tidig höst. Ramslöken är ett populärt exempel, där en av producenterna är Stora Juleboda gård. Ramslöken skördas från tidig vår och finns i sortimentet till och med juni månad. 

I kategorin vildplockat ingår också ätbara blommor som inte bara är goda utan också fina att dekorera till exempel desserter eller drinkar med. 

- Här finns till exempel ramslöksblommor och gräslöksblommor som är populära. Säsongen pågår generellt någonstans mellan maj och augusti för ätbara blommor, säger Thobias.

Vad är då bra att tänka på när man ska handla vildplockade produkter?
- Att ha framförhållning och insikt i säsongen. Det är alltid bra att kontakta en specialist eller innesälj för dialog och order, säger Thobias.

Populära vildplockade favoriter. Gräslöksblomma, ramslöksblomma och tusensköna.
Populära vildplockade favoriter. Gräslöksblomma, ramslöksblomma och tusensköna.
Populära vildplockade favoriter. Gräslöksblomma, ramslöksblomma och tusensköna.

Populära vildplockade favoriter. Gräslöksblomma, ramslöksblomma och tusensköna.

Vill du veta mer om Menigos vildplockade sortiment?

Kontakta din lokala specialist redan idag!
Klicka här
Thobias Fridh, kategoriansvarig Utvalt & nära, Färskvaruhallen Menigo.

Thobias Fridh, kategoriansvarig, Färskvaruhallen Menigo

Bakgrund: Jobbat som kock i 16 år. Började på Menigo 2015 som inköpare för Frukt & Grönt, gick efter ett par år vidare till produktspecialist och är numera kategoriansvarig för Utvalt & Nära.