Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Miljövänligare förpackning – samma goda buljong

06 juli 2023
Nu blir matlagningen mer klimatsmart – Bong buljonger får nämligen nya förpackningar bestående av 30 procent mindre plast än tidigare.

Produktion och förbränning av plast står för mellan 5 och 10 procent av Sveriges territoriella växthusgasutsläpp, enligt siffror från Naturvårdsverket. Vår användning av plast måste därför anpassas för att ingå i en cirkulär ekonomi, så att vi minimerar miljö- och klimatpåverkan.

Ansvar gentemot planeten

Sedan Gustaf Bong öppnade sin speceri- och delikatessbutik i Ystad i slutet av 1800-talet har namnet förknippats med hög kvalitet, tradition och matglädje. Med tiden har även intresset för miljö- och klimatfrågor ökat, både hos konsumenter och för grossister.

Som producent och leverantör har GB Foods ett ansvar gentemot vår planet, men även gentemot oss själva och inte minst våra kunder. Därför tar vi nu ytterligare ett steg mot en mer hållbar jord genom att minska plasten i förpackningarna till Bong buljonger med 30 procent – självklart med samma högklassiga innehåll.

Kombinera buljong och fond

Bong buljonger har sedan länge varit naturliga inslag i storkök och är utmärkta att ha som bas i soppor, såser och grytor. De tillför mustighet och hjälper till att lyfta fram smakerna på övriga ingredienser.

Ett tips för att framhäva smakerna ytterligare är att kombinera Bong buljonger med någon av Bong Touch of Taste fonder. Koka upp soppan, såsen eller grytan på någon av Bong buljonger, som vanligt. Använd sedan Bong Touch of Taste fonder som smaksättare genom att droppa i när ni kryddar. Med Bongs breda sortiment blir kombinationerna otaliga, något som ger utrymme för att hitta både unika och harmoniska smaktoner.

Krämig fiskgratäng med färska örter & spenat

Ingredienser

100 portioner

4 kg spenat (fryst)
1 kg gul lök (finhackad)
13 kg fiskfilé
5 L Crème Fraiche
1 L vatten
1 L Touch of Taste Hummerfond MSC
8 msk BONG Fiskbuljong MSC
3 kg tomater (hela på burk, avrunna)
1 L tomatpuré
2 dl basilika (färsk, strimlad)
¾ dl oregano (färsk, plockad)
¾ dl paprikapulver
800 g ost (riven)
100 g smör

Salt
Peppar

Majsstärkelse

Gör så här: 

  1. Krama ur vattnet ur spenaten och fördela jämt i fyra smörade bleck tillsammans med löken
  2. Fördela ut fiskfiléerna på spenaten. Salta och peppra fisken
  3. Vispa ihop Crème Fraiche, vatten, fond, buljong, paprikapulver, tomater och tomatpuré. Koka upp och red med majsstärkelsen utrörd i vatten
  4. Tillsätt örterna till såsen och låt sjuda i 5 minuter
  5. Häll såsen över fisken och strö över osten
  6. Gratinera i ugn på 175 grader i ca 15 minuter eller tills fisken är färdiglagad
  7. Servera med potatismos eller kokt potatis

Kalops

Ingredienser

14,5 kg nötkött (tärnat färskt)
3,7 kg morot (färsk)
2,5 kg gul lök
135 g salt (med jod)
55 g kryddpeppar (hel)
7 g lagerblad
18 Liter vatten
2,2 Liter vatten (till redning)
900 g  kärnvetemjöl (till Redning)
30 ml Mrs Cheng’s Mushroom Soy
550 g BONG Köttbuljong
2 dl Touch of Taste Oxfond
54 g kryddpeppar (malen)

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken
  2. Bryn kött och löken. Krydda och späd med vatten
  3. Tillsätt buljong
  4. Koka köttet i ca. 3 timmar
  5. Rör ut vetemjölet i vattnet till redningen (ev. använd majsredning)
  6. Häll i redningen i Kalopsen under omrörning
  7. Koka i 20 minuter
  8. Smaka av med oxfond och malen kryddpeppar

Köp buljong:

Kvalitet sedan 1890

År 1890, när Gustaf Bong öppnade sin speceri- och delikatessbutik i Ystad i Skåne, kanske det ekologiska jordbruket inte var något man talade om. Däremot gjorde han sig snabbt känd som en man vars produkter höll hög kvalitet och som bringade matglädje – ledord som fortfarande står sig. Vi är stolta över att i dag kunna kombinera hållbarhet och kvalitet och leverera ekologiska produkter med rena smaker och hög råvaruhalt.