Sprid ut gästerna på olika slottider i stället för fasta sittningar. Det minskar köerna, skapar lugnare miljöer och gör hela upplevelsen smidigare för alla.
Använd små tallrikar och uppläggningsfat i stället för stora. Det hjälper till att minska svinnet och ser till att buffén alltid känns fräsch och inbjudande.
Planering är nyckeln! Satsa på lokala råvaror, gör egna inläggningar och ta vara på det du har – som äpplen från trädgården. Återanvänd rester för att skapa nya rätter.
Ha daglig kontakt med dina leverantörer för att undvika överbeställningar. Har du mat över? Skänk den till lokala initiativ som Stadsmissionen och bidra både till minskat svinn och en god gärning.
Gäster uppskattar hållbara val. Lyft fram era lokala leverantörer och hållbara initiativ i stället för att sätta upp lappar om att ”inte ta för mycket”. Det skapar engagemang och förståelse.
Ett mindre, genomtänkt julbord imponerar mer än ett med extra allt. Två riktigt bra julkorvar slår lätt fyra mediokra – satsa på kvalitet som sticker ut!
Återanvändbara dekorationer och naturliga inslag, som lokalt odlade granar, bidrar till en genuin känsla och minskar onödigt slit och släng. Hållbart och vackert på samma gång.
Gör idag: Driver Restaurang Nationalmuseum och Långbro Värdshus.
Kockbakgrund: Räknas som en av Sveriges mest erfarna kockar som jobbat på flertalet kända krogar och med de bästa kockarna. Har bland annat varit gastronomisk ledare för Nobelmiddagen och är engagerad i Gastronomi Sverige, som står bakom Sveriges medverkan i världsmästerskapen i matlagning, Bocuse d’Or. Fredrik har själv tävlat i Bocuse d’Or och vann SM i matlagning - Årets kock - redan som 23-åring.