Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Warbro kvarn

Hos familjen Björklund på Warbro Kvarn i Sköldinge i Sörmland tas det inga genvägar. Med mottot Matkärlek med ursprung odlas och förädlas ekologisk spannmål med varsamhet i hela kedjan.

Marken och grödan

Förutom det som familjen Björklund tar fram på egna marker så odlar ett tjugotal lantbrukare spannmål åt kvarnen. Allt är ekologiskt certifierat, merparten är även KRAV-odlat. På Warbro älskar man gamla spannmålssorter. De har generellt högre näringsvärden och smak än moderna sorter, och lämpar sig väl för ekologisk odling. Både protein- och mineralinnehållet är högre, samt innehållet av antioxidanter. De djupa rotsystemen tar upp mer näringsämnen och det långa strået konkurrerar bättre mot ogräs och kultursorterna har bättre motståndskraft mot många växtsjukdomar. Många av dessa är urgamla sorter som fallit ur bruk men som nu får en renässans på grund av sin höga smak och lämplighet för ekologisk odling.

Produktionen

På Warbro Kvarn är mjöl en färskvara och inget males förrän efter beställning. Allt mjöl mals på riktiga stenkvarnar med väl beprövad teknik. Flingorna är kallvalsade, och all hel spannmål går att grodda. 

Produkterna

Kerstin Björklund värnar om kulturgrödorna, och förutom tre sorters Dinkel värnar hon om Naketkorn, Enkorn och Emmet. Naketkornet odlades i Sverige redan på bronsåldern och som under 1700-talet kunde betraktas som basföda. Det gula Enkornet som är det egentliga urvetet och som började odlas för ca 12 000 år sedan i Mellanöstern. Emmer härstammar från en korsning mellan Enkorn och vildgräs och började odlas för ca 8 000 år sedan.