Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Nordisk Råvara

Nordisk råvara startades 2016 av Gunnar Backman och Tomas Erlandsson med ambitionen att ta fram ekologiska och hållbara grödor som passar för nordiskt klimat.

Ambitionen är att försöka göra det som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö. Nordisk Råvara vill inte bara minska belastningen utan även bidra till att reparera miljön och genom att odla rätt vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.

Terroar

Nordisk Råvara samarbetar med lantbrukare i olika delar av Sverige som odlar med omsorg och eftertanke. Vilken gröda som sås bestäms av jordmån och klimatförutsättningarna på varje gård, och bonde, plats, jordtyp och breddgrad märks alltid ut på förpackningarna.

 

Produkter

Sortimentet är främst inriktat på olika baljväxter, både bortglömda svenska kultursorter men även andra nyare utländska grödor som lämpar sig för vårt klimat. Olika former av ärter, linser och bönor var en stapelvara och bas i den svenska kosten till mitten av 1900-talet och Nordisk Råvara har nu lyft fram dem igen. Det är också så att vid ekologisk produktion ger äldre kultursorter bra resultat då de är tåliga mot väder, insekter och ogräs av sig själva och behöver liten hjälp av människan för att växa. Gråärter, Vreta Gulärt, Gotlandslins, Höstärt, Rättviksärt och bondböna är några exempel, men Nordisk Råvara har även odlat upp Quinoa som klara sig mycket bra i vårt land.