Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Malma Gård- bevara naturen och låta djuren hjälpa till

När man kör ut mot Malma på Värmdö så förundras man över skönheten i naturen. Vattnet som följer en på högersida och visar vägen ut ur staden. I ett samhälle som växer explosionsartat har mark köpts upp för att bevaras som natur och öppet landskap.

Katten tar emot oss när vi stannar bilen på gården. Maria Wågberg och hennes dotter Sofia kommer efter och vi går upp på loftet ovanför kontoret. Anders kommer och kaffet serveras tillsammans med berättelsen om resan till Malma gård. För tio år sedan var Maria banktjänsteman och Anders var drift- och flygplanstekniker, men utbrändhet och längtan till något annat gav dem lust att söka sig till Värmdö där Anders har sina rötter och Malma gård. En idé om att tillsammans med WWF, Världsnaturfonden, åter öppna upp landskapet grundades. Den äldsta kartan de fann var från 1700-talet och de lade den över dagens karta för att få fram var de bästa betesmarkerna fanns, var man odlade. Sedan började det stora arbetet att tillsammans med 8 män som gick i huggarlag, ta tillbaka marken såsom den var förr. Marker som vuxit igen genom åren kom fram och allt eftersom träd höggs ned släppte de ut djuren för att beta och hålla efter sly och växter. Arbetet skapade också förutsättningar för nya och gamla djurarter att etablera sig. Ängarna har gett olika sorters fjärilar möjlighet att komma tillbaka i överflöd och växter, fåglar och bin som inte setts på århundraden har kommit tillbaka. Totalt har Maria och Anders sedan 2008 restaurerat och återställt totalt ca 350 ha, ca 500 fotbollsplaner, åker- och betesmark i Värmdö kommun.

Fler och fler nötdjur togs in varefter marken blev större för att underhålla det öppna landskapet och idag har de ett snitt på över 200 nötkreatur/år i olika generationer. Det finns 76 kor och 5 tjurar resterande är kalvar och ungdjur.  Raserna är av Hereford och Aberdeen Angus.

”Det är raser som är bra grovfoderomvandlare”, säger Maria och skrattar ”De klarar sig på magert bete och det var tur den här sommaren. Det var så torrt att ungdjuren vägde lika mycket när de kom tillbaka efter en hel sommar ute på bete och då insåg vi att det var fara å färde.” 

Värmdö kommun såg också att katastrofen var nära och ringde upp Anders för att fråga vad kommunen kunde hjälpa till med. ”Vi behöver en vattendom för att få lov att ta vatten ur sjöarna.” På 12 timmar var allt klart och de kunde ta upp vatten till grödorna och djuren. Efter den här sommaren har Värmdö satt ihop en beredskapsgrupp om torkan skulle komma tillbaka.

Det finns även får på gården och det var en del av fårflocken som fick slaktas för att fodret skulle räcka till nötkreaturen under året efter den här sommaren. Det tar 2 år och 9 nio månader att få tillbaka ett ungdjur i samma storlek som när de slaktas, så att ta av ungdjuren var inte ett ekonomiskt alternativ.

Malma Gård har något så unikt som ett eget slakteri på gården sedan 2016. Det gör att djuren aldrig behöver bli stressade inför slakt och köttet får behålla sin mörhet. ”Om ett djur inte vill gå in i fållan är det ingen idé att stressa på, utan det är bara att låta någon annan gå före och vänta tills de går av egen fri vilja”, säger Maria och visar oss runt i det rena slakteriet. ”Djuren är inte rädda för att gå in där det luktar färskt blod. Det är när det luktar gammalt blod som instinkten säger att vargen skall komma!” 

Varannan vecka kommer en slaktare till Malma gård och i två dagar tar han hand om det antal djur som skall gå till slakt.

Gården är certifierade enligt IP-Sigill och hela produktionen EU-Ekologiskt certifierad. Arbetet på Malma Gårds omgivningar har belönats med Skönhetsrådets pris för sitt bidrag till kulturlandskapets utveckling i Värmdö kommun.

Glada djur och vacker natur.