Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Iberico

Den lilla svartfotade grisen med det underbara köttet!

Spanien har ett enormt utbud av fantastiska charkuterier och särskilt prisad är den iberiska grisen eller ”Raza Ibérica” som den heter på spanska, en traditionell ras som funnits på den Iberiska halvön i tusentals år.

Utmärkande för Ibericogrisar är dess svarta klövar, vilket har gett upphov till namnet på den världsberömda skinka som tillverkas på deras kött, Pata negra. Grisen kännetecknas även av sin goda aptit och enastående förmåga att lägga på sig intramuskulärt fett. Det är det som ger ett fantastiskt mört och saftigt kött som prisas för sin fylliga och karakteristiska smak.

Iberico förknippas ofta med grisar vars diet till största del består av ekollon. Dessa går under namnet Iberico Bellota vilket är den högsta klassificeringen bland dessa svartfotade grisar. Bellotagrisarna är dock relativt få till antalet och de flesta Ibericogrisar föds upp på ett mer konventionellt sätt.

En av de högst rankade är Cebo de Tierra som är frigående utomhus under större delen av sitt liv, har fri tillgång till hö eller annat material att böka med och framförallt gott om utrymme för att utveckla ett naturligt smakrikt och saftigt kött.

Denna typ av uppfödning ger en god djurvälfärd och ett kött med riktigt bra kvalitet.