Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Äntligen svenskodlat på bred front!

I juni står vi inför en stor våg av säsongsstarter för svenskodlade grönsaker. Basprodukter som isberg, broccoli, blomkol, romansallat, fänkål och rosésallat börjar skärdas. Men även bär som jordgubbar och hallon.

Gurka och tomater har funnits sen några månader tillbaka men nu kommer allt igång, eller nästan. Från nu till en bit in i oktober kan vi njuta av de svenskodlade grönsakerna.

När vi bor i ett så nordligt och kallt land som Sverige är vi beroende av att kunna importera våra grönsaker delar av året. Vi har då en högre belastning på klimatet men nu kliver vi in i den del av året då vi belastar miljön som minst i och med de korta transporterna. 

Månda av de odlare vi jobbar med på stora basgrönsaker kommer från skånetrakten. Så oavsett var i landet du befinner dig är det kul om du lyfter fram att det är svensk råvarusäsong nu, eller närproducerad beroende på var du drar din gräns och vart i vårt avlånga land du är. Vill du skriva ut varifrån någon specifik produkt kommer ifrån så fråga din färskvaruspecialist - de hjälper dig. 

Odlarna skördar produkten och ställer den i kyl för att få ner temperaturen. Det är extremt viktigt för produktens kvalité och hållbarhet att den kommer ner i temperatur så snabbt som möjligt. Vi får produkten levererad till vårt frukt och grönt-lager i Helsingborg dagen efter den har skördats. 

Menigo jobbar med IP Standard som grundkrav för svenska leverantörer. IP är en svensk certifiering som säkerställer livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar för företag i livsmedelsbraschen. Från och med januari 220 kommer vi även ha den kompletterade certifieringen IP Arbetsvillkor som grundläggande krav på våra svenska odlare, en certifiering som säkerställer arbetsvillkoren för arbetarna. 

Exempel på svenska produler - Geografiskt område (Om säsongen flyter på som vi planerat)

Lollo Rosso, lollo biondo, krispsallat, huvudsallat - Påarp, Helsingborg

Isbergssallat, romansallat, blomkål - Vellinge

Hallon - Trelleborg

Tomat vildmix - Viken

Tomat - Skåne, Blekinge

Gurka - Skåne

Broccoli - Åhus

Fänkål - Bjärehalvön

Rosésallat - Åhus

Färskpotatis - Bjäre Hembygd, Bjärehalvön

Skribent: Therese Oldbring, Färskvaruspecialist