Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Svensk sparris på allas läppar

2019-05-06 Nu är den här, den svenska sparrisen, som kröner vårens sparrissäsong. Det är en efterlängtad premiär för oss.

Vi jobbar med lite olika odlare runt om i Sverige för att få ihop de svenska volymerna så det räcker, beroende på var du är lokaliserad kan odlarna variera. Det kommer också variera beroende på hur långt in i säsongen vi kommer. Räkna med svensk sparris under maj månad och sen beror det på väder och vind hur långt in i juni månad den kommer att räcka. Först ut var Österlens Sparris som levererade några få kilon redan under första halvan av april.

Vi har skånsk sparris i Färskvaruhallen Syd som kommer både från Österlen och från Landskrona. De första kilona vit sparris har levererats från Österlens Sparris till Färskvaruhallen Syd för några dagar sedan. Rör du dig runt vår Färskvaruhall i Göteborg kan du även ha möjlighet att köpa halländsk grön sparris från Lingome Sparris i Väröbacka.

Som vanligt har vi grön och vit sparris från Anna och Ulf Smedberg på Smide Gård på Gotland. Den gotländska sparrisen är basen för våra Färskvaruhallar, utöver Syd, och kommer finnas tillgängligt över hela landet. Den gotländska vita har i skrivande stund inte börjat skördas ännu men de första kilona grön sparris kom in till Färskvaruhallen Stockholm i veckan som varit. Tyvärr har Gotland haft några frostnätter vilket inte är bra för de känsliga plantorna, men de räknar med att volymerna ska komma igång ordentligt om någon vecka. I Stockholm startade vi säsongen med skånsk sparris men kommer gå över till gotländsk så snart volymerna finns.
Sparrisen växer i ensamt majestät upp ur jorden och skördas när den är 25 cm lång ungefär. Varje planta skördas ungefär 10-12 gånger per säsong, sen behöver plantan vila och växa på sig och gå upp i blom för att på så sätt hämta kraft inför nästa säsong. Den gröna och vita sparrisen är samma planta där skillnaden ligger i hur man låter den växa.

När man ska odla vit sparris kupar man jorden runt plantan så att sparrisen växer i mörker i den uppbyggda jordbädden. På så sätt utsätts sparrisen inte för solljus undertiden den växer och producerar därför inte klorofyllet som ger den gröna sparrisen dess färg. Den gröna i sin tur växer direkt ur jorden och får stå och njuta av solens strålar.

Sparrisen växer så det knakar när solen står på och temperaturen är hög, men är känslig för kyla och avstannar fort när kylan sänker sig. Med andra ord kan det vara lite ryckigt med tillgången om vädret skiftar. Nu har vi haft några kyliga dagar både i Skåne och på Gotland så inte helt otroligt att vi har några dagar framför oss med lite mindre volymer. Men det går lika snabbt i sparrisfältet som det gör i hockey….

Njut av den svenska sparrisen när den nu är här! Tillgång och efterfrågan styr priserna och tycker du att prislappen för den svenska sparrisen är för hög har vi även italiensk sparris på lager.