Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sparrissäsong!

2018-05-07 Solen skiner och det växer så det knakar i naturen. Ljuvligt, säger vi! Det gör att vi kan njuta av allt fler svenska grönsaker vart efter veckorna går.

Sparrissäsong

Har du inte lagt in sparris och ramslök på menyn så är det hög tid nu. I dagarna kommer den första gotländska vita sparrisen att skördas! Vi har fin tysk sparris också. Den svenska gröna sparrisen är igång sen någon dryg vecka tillbaka. Vi försöker hålla ett närodlat sparrisalternativ så långt det är möjligt på den gröna. I Skåne kommer man kunna njuta av skånsk sparris. På västkusten runt Göteborg kommer man ha både halländsk och gotländsk sparris. Resten av landet har gotländsk sparris. Det finns även spanska och italienska alternativ för dig som tycker att den svenska gröna är för dyr! Det finns med andra ord sparris för alla plånböcker!

Färskpotatis

Premiären för svensk frilandsodlad färskpotatis står nu för dörren. Den första skörden kommer att budas ut på tisdag i denna veckan, den 8 maj. Hela försäljningssumman går till Team Rynkeby’s insamling till Barncancerfonden. Vi har redan svensk växthusodlad färskpotatis för dig som önskar. Tycker du prislappen är för dyr så finns det israelisk färskpotatis också.

Vårtecken

Ramslöken har vi nämnt och den finns nu även som blomma. Säsongen på ramslök sträcker sig till en dryg vecka in i juni ungefär men om du har för avsikt att frysa in så är rekommendationen att göra det nu under majmånad för att ha så bra kvalité som möjligt. Ramslöksknoppar är på gång också. Lite små nu i början men hojta till din säljare om du vill ha. Kajplök finns nu också att få från Gotland. Rabarber är nu tyska och svenska. Ytterligare vårtecken är att även krispsallat och huvudsallat är svensk. Ett annat vårtecken är att vi kommer tillbaka till Europa för meloner och stenfrukter. Galia- och vattenmelon är nu spansk medan vi ser en högre prisbild på Cantaloupe p g a en skarv mellan Costa Rica och Spanien i samband med hög efterfrågan. Stenfrukter så som nektariner och persikor finns men vi rekommenderar att man väntar lite tills smaken och konsistensen kommer på riktigt. Men som sagt, det finns för dig som vill ha.

Nu när det närmar sig högtider och Norges nationaldag och det är fint väder i Europa ser vi en högre efterfrågan på jordgubbar i Europa. Vi kommer därför se högre priser ett tag nu.

Blommor är fint att dekorera med nu i alla högtider som ligger framför. Utöver ramslöksblomman finns ätliga rosor i olika färger, violer, penséer, apple blossom, tusensköna osv. Fråga din säljare vad som finns hemma för stunden.

Grönsaker

Gurka är holländsk sen ett tag tillbaka men vi har även svensk gurka som vårt Basicalternativ och även som filmat alternativ. Vi testar nu även att köra svensk ekologisk gurka. Tomater är fortsatt från Spanien eller närmare bestämt Kanarieöarna. Från vår spanska tomatleverantör har vi nu en 3 kilos låda med röda babytomater. Mycket trevlig smak på dessa! Prova! Vår blandade vildmixlåda är nu svensk från Vikentomater. En mixad färgsprakande 3 kilos låda med olika sorter och storlekar. En fröjd för både öga och gom.

Morötter

Morötter i både tvättad och skalad form skiftar nu ursprung och blir import både på konventionell och ekologisk morot. Detta leder till en ganska ansenlig prishöjning då det blir holländsk och italiensk morot nu. Att den svenska tar slut redan under första dagarna i maj har att göra med att vi hade en alldeles för blöt höst vilket gjorde att volymerna som kunde skördas var betydligt lägre än en normal höst. Det var en ansenlig andel som inte kunde skördas alls då fälten stod under vatten och morötterna ruttnade bort i st. Kvalitén på de morötter som har lagrats in har varit sämre än normalt vilket gjort att odlarna behövt rensa bort mer än normalt vid tvätt och packning. Färgade morötter är fortsatt svenska ett tag till. Gul morot kan vara ett prisvärt alternativ till ett importerat oranget alternativ.

Äpplen

Äpplen är nu alla röda alternativ från Sydamerika. Golden och Granny är fortsatt europeiska. De ekologiska alternativen är nu i en prikär situation med stort volymunderskott i Europa p g a att containrarna med ekologiska äpplen från Sydamerika är försenade. Vi hoppas att det löser sig under veckan men det är en överhängande risk att vi inte kommer att kunna leverera fullt ut. Därför rekommenderar vi bananer och apelsiner som ekologiska alternativ om du t ex. inte kan använda konventionella svenska äpplen. Vi kliver nu över från sorten Frida till Elise. Att tänka svenskt före Sydamerika tycker vi är ett hållbarare alternativ just nu. Konventionella Royal Gala från Brasilien har vi hemma.

Citroner skiftar nu från sorten Primofiori till den lite mer tjockskaliga sorten Vernas. Den är fortfarande spansk men vi kommer att se en stigande prisbild nu när vi går mot slutet av säsongen. Grapefrukten är från Sydafrika. Clementinerna är nu slut och vi skiftar till Satsumas från Uruguay och Sydafrika.

 

Vi önskar dig en skön och solig vecka!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

 

Följ oss på Instagram för att se det senaste som kommit in på våra lager.