Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Sommarens värme ger nu effekter på årets rotfrukt, lök & potatissäsong

2019-01-25 Att sommaren var ovanligt varm förra året och att det skapat bekymmer för odlarna runt om i Europa har förhoppningsvis inte undgått någon.

I slutet av sommaren uppskattade många odlare att de skulle få nedskärningar på allt från 30–50% av skördarna, men hösten blev bra ur ett odlingsperspektiv med lagom temperatur och lagom mängd regn osv. så det blev inte riktigt lika illa som man befarade när det såg som mörkast ut under de torraste månaderna. Antalet knölar ökade inte under hösten utan var fortsatt få men varje knöl växte till sig på ett bra sätt.

Den stora bristen på råvara i norra Europa gör givetvis att prisbilden nu stiger på allt som växer under jord (rotfrukter, potatis & lök). Det kommer nu höjningar på skalat och tvättat som träder i kraft 4:e februari och vi vill ge er den bakomliggande informationen.

Tvättad oskalad potatis

Vi har haft samma odlare i många år och vi känner oss trygga med att vi kommer ha volymer länge även under den här annorlunda säsongen. Magnus som är en av våra största odlare känner sig trygg fram till maj månad, sen är det osäkert säger han. Vi räknar med att ha tvättade volymer till skolorna slutar tack vare ett troget samarbete som byggts upp under många år. Det kommer inte finnas några mängder att tala om på den fria marknaden i år.

Vi hoppas att det inte ska bli fler höjningar än denna men det är onekligen en osäker säsong. Det kan vara läge att trycka på den importerade färskpotatisen tidigare än normalt i vår. Den första har redan kommit, dock inte i optimal storlek men räkna med att den kommer inom den närmaste månaden.

Krav/ekologisk odlad potatis har klarat sig bra i år tack vare att odlarna ökat upp sina odlingar som en följd av ökad efterfrågan vilket har gjort att man gått +/- noll. Här kommer det finnas normala volymer så länge kvalitén håller. Vi hoppas på en riktigt bra och tidig säsongsstart i vår, så att den svenska färskpotatisen kommer igång tidigt och kan täcka ev. förluster i juni månad.

Skalad potatis

Det kommer generellt att bli mer importerad potatis på marknaden under den här säsongen eftersom de svenska ”industrivolymerna” är så små. I skrivande stund importerar skalerierna både dansk, finsk och tysk potatis för att täcka upp den svenska volymen. Skalerierna har större behov av större storlekar vilket är en bristvara i både Sverige och övriga norra Europa i år. Även här kommer marknaden att dammsugas på volymer under säsongen.

Lök

Lök är ett stort bekymmer i år med riktigt små volymer och med småfallande skörd i hela Europa. Här kommer inte odlarna ha volymer så det räcker. Vi ser att skalerierna som behöver storfallande lökar har bekymmer redan nu och importen har redan börjat i en annan omfattning än under ett normalt år. Det importeras redan lök från Kina t ex.

Här är det i skrivande stund väldigt osäkert vad som är alternativet när den svenska är slut. Men vi har i dagsläget sagt att kinesisk lök inte är aktuellt för oss. Om vi ställs inför detta så kommer vi att informera om det.

Priserna på den skalade löken slår väldigt hårt nu i o m att det är mer svinn när de behöver gå ner i storlek.

Tvättade rotfrukter

På rotfruktssidan har de orangea morötterna tagit mycket stryk i år. Vi har försökt dryga ut den lite genom aktiviteter på färgade morötter nu i december och januari men förlusterna är givetvis större än det. Här får vi räkna med successivt stigande priser på orangea under våren. Vi fortsätter med billiga färgade morötter under februarimånad. Hjälp till att dryga ut den orangea skörden genom att använda färgade morötter i stället.

Bristen på morötter gör att det driver upp priserna på skalade morötter, både konventionella och KRAV.

Övriga rotfrukter ligger ganska stabilt men den svenska skörden kommer successivt trappas ner under våren.