Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v20

2020-05-11 I Vi har nu klivit in i vackra maj och det växer ordentligt ute på åkrarna. Den skånska landsbygden lyser oerhört vackert av gulblommande raps.

Vi får in allt fler svenska produkter nu allt eftersom. Det svenska skördeåret är igång på riktigt. Vi kommer att kunna skifta till svensk romansallad inom några veckor. Ännu en trevlig milstolpe bland de svenska säsongspremiärerna. Isbergen dröjer några veckor ytterligare.

Gotland börjar nu leverera växthusodlade betor i bunt. Det finns både gulbeta, polkabeta och rödbeta. Ramslök finns gott om och det finns nu även fina ramslöksblommor. Svensk frilandsodlad färskpotatis finns att få tag och priserna sjunker för varje dag som går. Svenska växthusodlade jordgubbar skördas också för den som är sugen.

Toppmurklor är värda att nämnas som en påminnelse och vi kan nu se att gula kantareller finns att få tag på inom Europas gränser. De svenska kantareller börjar skymtas under andra halvan av sommaren.
Tomater och gurka är riktigt bra priser på nu och broccolin som varit väldigt dyr ett tag tar ordentliga kliv neråt. Paprikan har kommit ner i mer normala nivåer igen. I övrigt generellt ganska normala prisnivåer.

Sparrissäsongen är här med riktigt förmånliga priser

Den svenska gröna sparrisen växer på, det har gått lite sakta då det varit lite svalt på nätterna, men nu har det varmt och gott och det växer på ordentligt. Nu är det dags att lyfta upp den svenska gröna sparrisen på menyerna!
Det är också ett extremt gynnsamt läge för tysk vit sparris. Det finns gott om vit sparris till följd av att det inte varit några andra länder i Europa som haft öppet mer än vi i Sverige. Den tjockare sparrisen som vi inom Foodservice vill ha är inte intressant för butiksledet. Därav ett överskott och ett oerhört gynnsamt pris.

Frukt

Vi har nu klivit över helt i en europeisk melonsäsong där vattenmelon, galiamelon och honungsmelon är spanska och cantaloupen är italiensk. Vi börjar se nektariner på marknaden. Säsongsstarten av nektariner kan jämföras med säsongsstarten av apelsiner där frukten behöver lite tid på sig att bli så smakrik och god som man önskar den. De första är alltid lite torrare och smaklösare än om några veckor eller någon månad. Men den som väntar på något gott…