Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Äntligen Ramslök

2019-05-15 Nu är det hög tid för många trevliga svenska primörer! T ex, rabarber, gräslök, ramslök, kirskål och ramslöksblommor

En kylig försommar

Våren och försommaren är magiskt vacker här i Sverige! Den nyutslagna gröna färgen på träd och buskar mot de gula rapsfälten som svajar på den skånska landsbygden är helt magiskt vacker nu. Rapsfälten är gulare än någonsin och det beror på det svala vädret som vi haft senaste veckan. När det är varmt hinner de översta blommorna i toppen blomma över innan de blommorna som sitter längst ner hinner slå ut. I och med att hela plantan nu hunnit blomma ut samtidigt blir det en ovanligt stark gul färg i år.

Svensk sparris och andra primörer

Den svenska sparrissäsongen är här några veckor till, så det är nu dags att lyfta den på menyn om du inte gjort det redan. Vi hoppas nu att vädret ska vara gynnsamt för våra sparrisodlare, då vissa odlare drabbats ganska hårt av de hårda frostnätter som varit framför allt på östra sidan av Sverige. Vi hade hoppats att solens värmande strålar skulle vara gynnsamma för sparrisen på Gotland den här veckan så volymerna skulle kunna komma igång mot slutet av veckan. Men nattens frost tog allt som hunnit växa till sig sen förra veckans frostattack och som skulle börja skördas nu i dagarna. Ett hårt slag för våra gotländska odlare. Vi jobbar både med skånsk, halländsk och gotländsk sparris så fråga din säljare eller färskvaruspecialist så håller vi dig uppdaterad på vad som finns att få tag på just nu. Det finns även italiensk sparris för dig som vill ha en billigare sparris.

Det finns många trevliga svenska primörer nu som t ex, rabarber, gräslök, ramslök, kirskål, ramslöksblommor. Det finns tomater och gurka från svenska odlare och de andra stora volymprodukterna som isberg, roman, blomkål osv. väntas in från början av juni om allt går som det ska.

Färskpotatis och förra årets skörd

Färskpotatis finns nu svensk i hyfsade volymer för en allt rimligare peng. Priserna faller i takt med att tillgången ökar. Det är fortfarande för tidigt att börja tvätta potatisen då den inte producerat något skal ännu. Tvättningen brukar komma igång någonstans i början av juni. För dig som vill ha färskpotatis men inte vill betala riktigt så mycket finns det importerad färskpotatis från Israel som alternativ. Och på tal om potatis går den gamla säsongen så sakteliga mot sitt slut och vi kommer ha svensk ”gammelpotatis” till någonstans runt skolavslutningarna. KRAV-odlad potatis är det som det finns mest av i år och den kommer vi ha som alternativ till er som behöver en stärkelserik potatis i sommar. Då det är extremt ont om den gamla skördens potatis kommer vi se en prishöjning på den skalade potatisen framöver.

Fortsätter vi på temat inlagrad skörd har vi nu gått över till importerad råvara på både konventionella och ekologiska orangea morötter. Det finns fortfarande svenska färgade morötter att njuta av. De flesta ekologiska rotfrukter är nu också importerad råvara och de svenska konventionella är också på väg att ta slut och ersätts av importerad råvara.

Frukt & bär

Det börjar röra sig lite på fruktsidan nu då vi lämnar Europa på äpplen och vi successivt går över till Sydamerika. Först ut är Royal Gala som nu kommer från Brasilien. Vi lämnar däremot Sydamerika till förmån för europeisk melonsäsong där vi nu har spansk galia och vattenmelon. Stenfrukter som spanska körsbär kom in på vårt lager idag men nektariner och persikor finns att få tag på men vi väntar några veckor tills de kommit igång lite mer och mognat till sig och kommit ner i pris. Det finns svenska växthusodlade jordgubbar för dig som vill, men vi har fortfarande den belgiska som bas. Hallon, blåbär osv. är nu europeisk råvara igen. De första frilandsodlade jordgubbarna som odlats i tunnlar skördas idag, tisdag.

Citrussäsongen börjar nu så sakteliga lämna Europa. Citroner är fortsatt spanska och vi går nu över till den tjockskaligare sorten Vernas. Apelsinerna är nu egyptiska och sorten är Valencia. Europa är nu slut på småcitrus och de vi har hemma nu är marockanska men kommer inom kort skifta till satsumas från Sydamerika.

Grönsaker

De stora basgrönsakerna blir nu allt fler av holländskt och nordeuropeiskt ursprung. Som du säkert märkte var paprikan extremt dyr för någon vecka sedan men är nu i stället nere på låga nivåer igen. Detta berodde på stora aktiviteter på stora dagligvarukedjor i Europa samtidigt som volymerna var för små. Spanien gick ner i volym tidigt och Holland var samtidigt inte igång fullt ut utan hade väldigt lite volym.

Det är nu bra tid för vaxbönor och brytbönor, då vi klivit bort ifrån Kenya och in i Europa. Vi har just nu italiensk råvara men kommer inom kort kliva upp till Polen. Vill du lyxa till dina rätter med något färggrant och vackert finns det många trevliga blommor att jobba med. Fråga din säljare vad som finns hemma just nu!

Menigo Sponsrar Team Rynkeby - God Morgon Lund

Vi på Menigo stöder Barncancerfonden genom att sponsra Team Rynkeby - God Morgon Lund. Vår kollega Lars Rönnqvist som är Sortiment & Importchef Frukt & Grönt på Menigo är med i ett insamlingsprojekt som sträcker sig över ett år och där de avslutar med att teamet cyklar från Lund till Paris i julimånad. Vi är alla drabbade av cancer antingen som närstående eller som drabbad. Alla känner vi någon! Vi är glada för alla pengar Team Rynkeby God morgon samlar in på sina event under året och hoppas att pengarna leder till avgörande framsteg i forskningen mot cancer. Följ gärna Lars och teamet på Facebook.