Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Januari – ofta en lite stökig månad

2020-01-29 l Det dåliga vädret i Europa under januari påverkar utbudet frukt och grönt negativt och därmed priset. Just nu gäller det då att följa upp priserna kontinuerligt.

Ingen har nog missat att det varit riktigt tråkigt och stökigt väder i Spanien senaste tiden. Men det ser nu ut att lätta för den här gången, men effekterna av det som varit kommer vi leva med ett tag. Det var redan innan ovädret låga volymer på vissa produkter och ovädret hjälper inte till precis, så vi kommer se begränsade volymer på marknaden under en period framåt, vilket orsakar det höga prisläge vi har nu. Svårt att säga hur länge, så vi rekommenderar att vara lite extra vaksam på prisläget nu ett tag. Vi ser inga större bekymmer med volymerna för vår egen del än så länge då vi får det vi beställer. Än så länge är kvalitén bra på det vi får och vi hoppas att det håller i sig.

Basgrönsaker

Den kyla som varit har påverkat de många odlingar i Spanien. Tomatodlingarna har inte vuxit så mycket i kylan med stor brist som följd på småtomater i synnerhet. Det är högre priser än normalt på tomater i allmänhet men inte något extremt som gurkan t ex.

Isberg, roman, aubergine, zucchini och blomkål är exempel på produkter som har högre priser än normalt. Paprika och broccoli hamnar mer i den högre delen av ett normalt prisspann. Det är läge att vara lite vaksam på prisnivåerna då det är högt på många stora produkter men det kan förändras snabbt.

Kål, lök, rotfrukter, svamp, pumpa, huvudsallater som t ex rosso, biondo, frisé osv. och bönor är exempel på varugrupper med normala prisnivåer.

Det finns nu en förkokt rödbeta i 2,5 kg förpackning. Den finns nu både som klyftad, tärnad och hel. Ett smidigt alternativ till salladsborden t ex.

Gurka

Gurka är oerhört svår nu då det är väldigt lite volymer ute just nu. Detta beror på att plantorna producerade för mycket i nov/dec vilket gör att plantorna nu är trötta och inte orkar producera så mycket som man planerat plus att det varit svalt nu i o m det tråkiga vädret.

Vi kommer att se fortsatt höga priser på gurka några veckor. Det är störst brist på Basic och EKO. De holländska odlingarna har startat lite försiktigt men inga volymer ännu.

Ekologisk minivitkål

Bengt Nilsson är en kålodlare utanför Falkenberg som har ett parti med fantastiskt fina små minivitkål. Gården har varit i familjens ägo i många generationer. Den här kålen är ekologisk och är i lite varierande små storlekar. De här små har kommit av att de haft några fält där odlingen inte tagit sig p g a för lite sol o liknande. Det finns därför ett begränsat parti av denna så passa på så länge den finns.

Den kan t ex. ugnsbakas hel eller halv och serveras som en egen rätt. Ett bra tillfälle att låta vitkål få en framträdande plats på tallriken och får kännas rolig ett tag.

Frukt

När det är så grått och trist ute som det är nu kan det vara bra med lite c-vitaminboost. Vi vill slå ett slag för citrusen som det är högsäsong för nu. Apelsiner är riktigt bra nu, både vanliga från Spanien och blodapelsinen från Italien. Clementiner är också bra och där går vi nu in i de senare sorterna vilket ger en lite högre prisbild. Päron är det lite mindre volym på än normalt och det avspeglas i en lite högre prisbild.

Melonerna är från Sydamerika och av både bra kvalité och till vettiga priser. Bananer är lite stökigt för mogningsföretagen i Sverige som hamnat i otakt med containertrafiken och man haft partier som mognad fram långsammare än planerat bl a. Det är några orsaker till att det kan upplevas lite grönare än vanligt på sina håll.

Svenska äpplen finns men kan variera i sorter framöver. Just nu kör vi Ingrid Marie och Rubinola.

Primo – rött, friskt, krispigt, saftigt och smakrikt

Det finns ett väldigt fint äpple som heter Primo. Det är mörkt rött i skalet och har en trevlig syra och sötma och är både saftigt och härligt krispigt. Betydligt mer smak i detta än t ex. Royal Gala. Det är ett fantastiskt gott ätäpple men funkar också utmärkt bra i matlagning i o m sitt fasta kött. Prova det gärna. Det är en av våra absoluta favoriter!

Primo finns i en finare större sortering men finns även som ett billigare juicebarsalternativ i lite mindre storlek och färg. Sorten upptäcktes för första gången för tjugofem år sedan i Belgien när man hittade en gren med extremt röda äpplen i en fruktodling. Nya sorter kommer oftast av att man korsar sorter, men den här har bildats själv utan människans inblandning. När man stötte på den här grenen började man ympa fram den här sorten som nu säljs på bred front.  

Odlare är familjeägda Devos utanför Bekkevoort i Belgien. Stefaan Devos och Martine Theunis startade företaget 1984 och deras söner Pieter och Wouter är också med i företaget. De odlar även våra Conference päron.