Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v23

2020-06-03 l Nu är sommaren här för att stanna! Den första svenska tvättade färskpotatisen är nu igång!

Från Sverige

Färskpotatisen kommer från Bjäre Hembygd som består av några odlare på Bjärehalvön med packeri och tvätteri i Torekov. Denna skånska guldklimp är vi mycket stolta över att återigen få möjlighet att leverera till er. Den finns i tre storlekar och är tvättad två gånger och är så ren att den går att hälla rakt ner i grytan. Det har varit en vädermässigt gynnsam säsongsstart som gör att det finns gott om volymer och priserna har dalat ovanligt fort i år.

Under veckan som gått har vi gått över till svensk isbergssallat och roman. Dessa kommer från Vellinge och våra odlare Ulf & Bengt. De skördar nu även spetskål och färsk vitkål. De flesta svenska sallader är nu igång. Lollo Rosso, krispsallat, lollo biondo och huvudsallat är några av de svenska sallader som nu är igång. Baby leaves, ruccola och baby spenat skördas också på de skånska fälten.

Svenska frilandsodlade jordgubbar finns nu parallellt med belgiska jordgubbar.

Nästa svenska säsongspremiär är blomkål som kommer lagom till nationaldagen.

De svenska odlarna fortsätter leverera sparris så glöm inte att det är nu som det är säsong för sparris! Det är fortsatt bra priser även på tysk vit sparris.

Årets svenska morotsskörd går nu snabbt mot sitt slut och det blir importerad råvara under kommande vecka. Räkna med betydligt högre prisbild framöver. Den nya svenska skörden kommer igång igen i julimånad.

Utanför gränserna

De europeiska äppelskördarna går nu snabbt mot sitt slut och vi har därför högre prisbilder nu när volymerna tryter. Vi håller oss kvar vid vårt Primoäpple från Belgien. Ett underbart gott äpple som är ett miljömässigt bättre alternativ än att börja lasta Royal Gala från Sydamerika. Vi håller oss kvar i Europa så länge vi kan. Conferencepäronen går också mot slutet av säsongen med stigande priser som följd.

Eko apelsiner är ett bekymmer då det är en skarv i 2-3 veckor till dess Sydafrika kommer igång. Vi hankar oss fram till dess. Stenfrukter har börjat dyka in. Nektariner finns att få tag på men fortfarande lite högre priser. Spanska plommon finns. Den spanska melonsäsongen är igång på bred front men p g a det varma vädret därnere och högre inhemsk konsumtion ser vi lite högre priser nu.