Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Frukt & Grönt information v 44

Träden skiftar i höstens alla vackra färger och vi ser att äpplen och päron plockas, rotfrukter och potatis skördas och i skogarna finns det svamp att plocka.

Vi har haft en period av relativt varmt väder för årstiden på många ställen men går nu mot lite kyligare väder. Det har varit lite för varmt och för torrt för att den vilda svampen ska växa ordentligt så vi har haft en säsongsstart med generellt höga priser på den vilda svampen. Men med svalare väder och kanske lite mer regn så hoppas vi att det ska lätta. Vi ser i skrivande stund en ökad volym på trattkantareller men minskad volym på övrigt. Det finns risk för en brist över hela sortimentet, t ex. rödgul trumpetsvamp, svart trumpet, Karl Johan osv. Det vi får hem är dock riktigt snyggt.

Citrus

Citrus hör också hösten till och vi har klivit in i den europeiska säsongen efter en lite annorlunda sydafrikansk period. Först ut är spansk satsumas som är riktigt fina och goda just nu. En alltid lika efterlängtad säsongsstart. Vi har nu även fått in de första spanska apelsinerna från Sevilla-området och första sorten är Navels. Clementinerna kommer att finnas tillgängliga i dagarna men med en ganska stor prisskillnad till en början. Lime är från Brasilien och bra kvalité. Nu är det snart dags att börja planera för citrus i menyerna framöver.

Nyskördade äpplen och päron

Det är full säsong för äpplen och päron. Allt är nyskördat från årets skörd och vi har nu under hösten ett brett sortiment med både lite större och mindre storlekssorteringar, svenskt och europeiskt samt konventionellt och EKO/KRAV. Söker du ett billigare äpple så kan vi rekommendera den polska Galan. Annars har vi den holländska Primon som är ett lite dyrare men smakrikare alternativ i lite större storlek. Italienska Royal Gala finns också i en lite större storlek till bra priser.
De svenska sorterna som är på tapeten nu i skrivande stund är Aroma och Rubinola och efter det kommer Cox och Ingrid Marie. Det finns även fina svenska Clara Frijs päron några veckor till.
Den europeiska bärsäsongen är på upphällningen och vi kliver nu successivt över till Sydamerika. Inom kort är det bara jordgubbarna som blir kvar i Europa. Hallonen är lite utmanande att få tag på just nu där Europa är slut och Sydamerika inte kommit igång riktigt ännu så lite högre priser än vanligt nu. Vad gäller druvor så är nu den europeiska säsongen över för de gröna sorterna och vi har nu hoppat över till Sydamerika. De röda är på sluttampen men finns en stund till och där är det Crimson som gäller nu innan vi flyttar över till Sydamerika där också. Melonsortimentet är också fullt ut sydamerikanskt nu.

Grönsaksodlingarna flyttar nu från norra till södra Europa

Vi är inne i en förflyttning nu där vi lämnar den svenska och nordeuropeiska grönsakssäsongen på mycket basvaror. Vi lämnar Sverige på broccoli, roman, isberg och gurka och går över till Spanien. Paprika, aubergine, och zucchini är redan Spanien fullt ut. Tomater har vi en skarvsituation på som gör att vi har en högre prisbild nu p g a att Spanien inte är igång med fulla volymer ännu.
Nu när hösten och kylan kommer har vi ett stort utbud av kålsorter att tillgå. Brysselkål, minispetskål, lila spetskål, savoykål, hjärtkål, svartkål och grönkål för att nämna några. De populära kålskotten/flower sprouts väntas in någon gång i mitten på november. När vi närmar oss julborden kommer vi se ett ökat utbud av grönkål i dess olika former.
Pumpor är i också i ropet nu och finns ett större utbud av nu än under övriga året. Prata med din säljare för att få en uppdaterad bild av vad som finns. Alla helgonahelgen närmar sig och det ser ut som att det kan bli lite ont om halloweenpumpor så var gärna ute i god tid.
Vår odlare av tvättad konventionell potatis, Magnus Magnusson, har nu plockat upp potatisen klart för i år. Magnus vittnar om en ovanligt tidig men normal skörd om man jämför de senaste fem åren. Det har varit en bra och gynnsam sommar och höst för växtligheten i Halland.